Свързани новини

31.03.2014 14:06

Куюмджиев: Нападките срещу "Южен поток" са политически удар срещу България

Видян 1253 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Южен поток" е европейско-руски проект, не български. Атаките срещу български участия в газопровода са излишни и изцяло политически. Няма нарушения от наша страна и  не следват никакви санкции. Това е политически удар от страна на двама членове на ЕНП преди изборите. Това заяви в ефира на TV 7 народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев.  Според него писмото на Йотингер до българския енергиен министър е предизвикано от посещението на Бойко Борисов в Брюксел и съмнително съвпада с него. "Йотингер е отявлен противник на "Южен поток", а проектът е изключително важен за нас като инфраструктура, която ще създаде работни места и която ще ни даде независимост на доставките на газ", категоричен бе депутатът.


Той подчерта и, че в писмото на Йотингер има една отявлена неистина - че Законът за енергетика е минал на първо четене в НС, а всъщност  той е още в енергийната комисия.


 


 


Морският газопровод няма да се различава по нищо от останалите и отговаря на европейските директиви


 


Куюмджиев обясни и, че в енергийната комисия няма внесена поправка по повод проекта, която да изключва България от европейските правила. По думите му има внесена поправка в Закона за енергетиката, която съгласно с европейските директиви, дефинира какво е морски газопровод. "Има европейска директива, която го дефинира, но до момента България не е имала такъв и трябва да се включи дефиницията в българското законодателство", поясни зам.-председателят на енергийната комисия. Той подчерта, че този тип газопровод  е различен и трябва да се дефинира къде е точката на влизане в територията на България. Една от критика по думите му е, че като влиза на територията на страната ни той вече не е морски.  Куюмджиев отхвърли този аргумент и обясни, че в този случай се прилага логиката на самолетите - самолет влиза на територията на дадена държава над 10 км. над земята, но паспортен контрол се прави, след като той кацне на летището и чак тогава се смята, че е на територията на страната. На въпрос дали това ще означава, че морският газопровод ще се смята за интерконектор и  само Газпром ще може да пуска газ по него, той отговори, че това категорично няма да е така и той няма да се различава по нищо от всички други морски газопроводи. Депутатът подчерта, че и в частта си от компресорна станция "Провадия", където влиза, се спазват всички европейски директиви.


 


На въпрос къде са парите, за които има спор между НЕК и ЕРП-тата, които дължат едни на други, Куюмджиев отговори, че те са в съответните производители и ЕРП-та. По думите му по-странното е, че ЕРП-тата твърдят, че имат направени инвестиции за милиарди лева за десетте години откакто са в България, но се оказва, че всички инвестиции, които са направили, са платени от българските граждани.


Помолен да коментира, как се и изчисляват разходите за зелена енергия, депутатът обясни, че от 01.08.2013г. има ясен механизъм, какъвто не е имало в периода 2012г.-2013. "От август месец миналата година цялата система за разплащане на зелената енергия е напълно променена и целият контрол и всички плащания минават през  НЕК", поясни народният представител. По думите му преди това да се случи, изкуствено са се създали два проблема в тази област: на НЕК се разрешава да не плаща на ЕРП-тата и възникват и тези дългове, а на ЕРП-тата се разрешава да прихващат неправомерна такса от ВЕИ-тата. "Това създава огромното напрежение в системата и й пречи да излезе от кризата, в която се намира", категоричен бе той.


 


Днес жалбата срещу Плевнелиев ще бъде внесе в КС


 


На въпрос за подписката на "Атака", подкрепена и от "България без цензура" за искането на импийчмънт на президента след срещата му с представители на EVN във Виена и последвалият отказ на дружеството да изплати на НЕК дължимите суми, Куюмджиев отговори, че макар да се случва в рамките на една седмица, не може да твърди със сигурност, че има връзка между двете. По думите му не е това основният довод за импийчмънт на държавния глава, а бруталното му нарушаване на законите на България при назначаването на ЦИК. "В петък бяха събрани окончателно подписите за нашата жалба  по този въпрос и днес тя ще бъде внесена в КС", заключи Явор Куюмджиев.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци