Свързани новини

28.03.2014 12:25

Отпадат таксите по потребителските кредити

Видян 1271 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха предложение на Георги Анастасов и Борис Цветков за определяне на таван на лихвите по потребителските кредити, предаде Блиц.


„Годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена с Постановление на Министерския съвет на Република България”, прие парламентът. „За” предложението гласуваха 75 народни представители, „против” – 8, 29 се въздържаха.„Клаузи в договор, надвишаващи определените се считат за нищожни. При плащания по договори, съдържащи клаузи, които са обявени за нищожни, надвзетите средства над прага се удържат при последващи плащания по кредита”, решиха депутатите.


По-рано при обсъжданията Георги Анастасов от Коалиция за България заяви, че процентно българинът има най-много кредити в ЕС. „Нима Италия е по-недемократична държава? Там има не само таван на лихвата, но и наказателна отговорност, в случай че някой надвишава процента на лихвата”, посочи той.


Депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов каза: „Не виждам нищо лошо, че няколко банки ще спечелят по-малко пари от хората. Напълно е логично България да е първата страна в ЕС с таван на лихвите – България е най-бедната страна в ЕС и е напълно нормално да подкрепим такова предложение”.


Около 50,5 % е таванът за всички потребителски кредити. Това обясни пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев след приемане на промени в Закона за потребителския кредит.


„Таванът на потребителските кредити, който е равен на всичко лихва плюс всякакви такси по него, не може да надвишава повече от пет пъти законовият лихвен процент. Законовият лихвен процент е определен в закона и в момента е основен лихвен процент плюс 10 %. Основният лихвен процент е около 0,1”, обясни Кадиев.


„Това обхваща всички потребителски кредити, включително ипотечни и бързи. До момента имаше разграничение до 400 и над 400 лева – сега го няма. Всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Приехме ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви по-големи от законовото ограничение, да му бъдат върнати обратно”, заяви Георги Кадиев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни