Свързани новини

27.03.2014 14:15

Била пак мами с цените

Видян 2458 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За поредната наглост сигнализира читател на 19 минути. В един от магазините от веригата Била в кв. Хаджи Димитър, на бул. Владимир Вазов, клиентка си избрала свински врат с кост, обявен за 5,49 лв. за килограм. С мисълта, че продуктът е на промоция, дамата го пуснала в кошницата и се отправила към касата. Там обаче била попарена от неприятна изненада: месото било таксувано за 6,99 лв. за кг.


„Винаги проверявам какво ми взимат на касата, защото не ми се случва за първи път да се правят подобни грешки“, разказа тя. Когато попитала защо е тази разлика в сумите, продавачите нагло й отговорили, че 5,49 лв. била доставната цената на свинското, а не продажната. „Кое е нужно за купувача – доставната или продажната цена?!“, възмутила се тя, но от касата хладнокръвно й обяснили, че това е „нормална практика“. Тази безпардонност вече съвсем вбесила клиентката и тя обещала да се обърне към Комисията за защита на потребителите - да проверят колко „нормални“ са подобни измами. Тогава най-неочаквано от магазина предложи ли да й дадат месото на доставната цена. „Това е поредното беззаконие, което бе разкрито в рамките на няколко минути“ , обяснява клиентката. "Значи те обявяват стоката на доставна цена, а после я таксуват на друга. Ако някой се усети и направи скандал, може евентуално да му вземат по-малко пари, за да си мълчи. А тези, които не забележат разликата навреме, ги цакат. Излиза, че една и съща стока има различни цени в зависимост от клиентите – който смята бързо, получава това, което е обявено, който не – си плаща прескъпо.


„От години не стъпвам в Била по подобни причини. Снощи ми се наложи само, защото ми беше по път. И виждам, че нищо не се е променило“, разказа тя.


Интересно, колко хора ли са станали жертви на тази „нормална“ практика?


Това не е единствената измама на търговската верига. През септември миналата година стана ясно, че от хранителните хипермаркети на Била мамят своите клиенти с промоциите на т.нар. топли щандове . За случая отново сигнализира  потърпевш клиент на магазина. Купувайки си кюфтета от щанда, където имало табела с надпис Акция, ясно било написано, че грамажът на месото е 75 г. Повече от очевидно обаче било, че кюфтетата не тежат толкова. След като клиентът поискал от продавачката на щанда да ги премери, той бил отрязан с аргумента, че кюфтетата не се теглят, а се продават на бройка.


Въпреки това клиентът настоял едно от тях да бъде претеглено на кантара и измамата лъснала. Кюфтето от 75 г всъщност тежало едва 52 г. Клиентът поискал да се срещне с управителя на топлия щанд.


Друга „нормална“ практика за подмамване на наивници е размяната на стоките по щандовете. Например пред солети от 1,50 лв. често се мъдри етикет 0,30 лв., предназначен за солети на конкурентна марка. Обикновено подробностите са изписани със ситни буквички по етикетите и човек не се заглежда в тях. А трябва! Защото опасностите в тази верига Ви дебнат на всяка крачка.


За сравнение само ще споменем, че ако подобна история като тази със свинския врат, обявен на доставна цена, се случи в една друга верига, магазинът ще й даде продукта безплатно. Защото ако някой трябва да плати за грешката на търговеца, това е самият търговец, а не клиентът!



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв