Свързани новини

24.03.2014 12:25

Годишна дефлация от 0.8% се очаква през 2014 г.

Видян 977 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Средногодишната дефлация за тази година ще достигне 0.8%. Това е един от основните изводи в последния тримесечен анализ на икономическия екип на УниКредит Булбанк. Данните показват, че върху дефлацията като цяло влияят фактори с еднократен ефект, като например намаляване на цените на храните, заради изключително добрата реколта от пшеница през миналата година, както и намаляването на цените на електро- и топлоенергията след решения на правителството. За 2015 г. обаче се очаква средногодишна инфлация от 1.2%.


В рамките на кошницата от стоки и услуги, която се използва за оценка на динамиката на ценовото равнище, 45% от позициите отчетоха спад на годишна база през февруари 2014 г. За сравнение стойностите за декември и ноември на миналата година бяха съответно 40 и 35%. Според икономистите на банката по-важен обаче остава фактът, че липсват доказателства за отлагане на покупките на домакинствата, с оглед възползване от по-ниските цени, което би трябвало да наблюдаваме в дефлационна среда.


Индексът на потребителските цени се понижи до най-ниското си историческо ниво от -2.6% на годишна база през февруари 2014 г. спрямо -1.6% през декември 2013 г. Това се дължи на нови намаления на цените на електроенергията, по-ниски цени на горивата, както и сезонно поевтиняване на облеклата. Въпреки че остава по-малко явно от динамиката на общата инфлация, спадът на базисните цени също продължава да чупи рекорди, като намалява до -0.7% на годишна база през януари 2014 г. при -0.3% през декември 2013 г.


„По-голямата активност на българските износители към страни от еврозоната, както и умерено нарастване на разходите, свързани с усвояването на средства от ЕС, ще помогнат за известно макар и скромно засилване на растежа на БВП през настоящата година“, коментира Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.


През миналата година ръстът на БВП достигна 0.9%. Всички индикатори измерващи активността в икономиката, отчетоха стабилен ръст на месечна база през януари 2014 г., докато индикаторите за нагласите в икономиката до февруари регистрираха подобрение спрямо ниските си равнища. Това е сигнал за постепенното възстановяване на реалния БВП и в началото на годината. Ръстът на икономиката се дължи основно на добрите данни за износа и на усвояването на средства от Европейския съюз. Възстановяването на сектора на домакинствата все още не е достигнало задоволителни нива.


Загубата на работна сила достигна 8 хил. души през последното тримесечение на миналата година в сравнение със същия период на 2012 г. Това се случи след шест поредни тримесечия на положително изменение на годишна база. В контекста на бързо намаляване на населението във възрастовата група от 15-64 години, съотношението на работната сила към населението (измерващо делът от хората, които работят или търсят работа) се подобри до 68.6% през последното тримесечие на 2013 г. при 67.9% година по-рано. Така показателят вече е над най-високата си стойност от преди началото на кризата през 2008 г.


От анализа на УниКредит Булбанк става ясно, че реалният разполагаем доход на домакинствата, макар и трудно обясним, се увеличава на  годишна база със 7.7% през последните три месеца на миналата година. Повишаване се наблюдава и при заплатите – с 13%, пенсиите – с 10.7%, помощите за безработица – с 53.5% и другите социални плащания – с 31.7%.


„Смесените данни от последните няколко месеца затрудняват формулирането на точна диагноза за местния пазар на труда“, коментира още Кристофор Павлов. Според него пазарът на труда се стабилизира след продължителен и болезнен процес на коригиране, който започна през 2008 г., когато икономиката беше застигната от поредица от външни шокове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните и да ви търсят