Свързани новини

19.03.2014 17:03

Орешарски: Банката за развитие ще е инструмент на правителството за съживяване на икономиката в България

Видян 1926 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската банка за развитие (ББР) ще е сред основните инструменти на правителството за съживяване на икономическата активност. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски на среща с бизнес обществеността в Област Видин. С обръщение към бизнеса той откри първата от поредицата информационни срещи на ББР с предприемачи и мениджъри в цялата страна. На всяка от тях ще участват изпълнителните директори на банката и Националния гаранционен фонд, както и експерти от двете институции, които да запознават бизнеса в подробности с всички кредитни продукти и финансовите инструменти, както и с конкретните условия и процедури за тяхното използване. „Със специфичните ни продукти целим да улесняваме достъпа до кредитиране в тези области и сектори, в които другите банки не желаят да насочват усилията си. Имаме достъп до много евтин ресурс, с който чрез директно кредитиране или чрез преотдаване към търговските банки да влияем върху общото ниво на лихвите за крайните кредитополучатели. Целият набор от решения, които сме разработили, ни позволява да предложим лихвени условия за крайните клиенти, които са конкурентни на фона на общите лихвени равнища в банковия сектор“, обясни Димо Спасов, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие. Той заяви, че ББР ще открие 12 клона из страната, с които постоянно да информира бизнеса и да улеснява кандидатстването за предлаганите кредитни и гаранционни продукти.

Като друг приоритет за 2014 г. Спасов посочи и създаването на специален фонд за капиталови инвестиции, който да осигурява капитал на предприемачи с жизнеспособни бизнес идеи на фазата на разработен проект. Фондът ще осигурява средства за закупуване на нужните активи и покриване на оперативните разходи във фазата на създаване и задвижване на предприятието. На по-късен етап, когато дейността на такава стартираща фирма стигне фаза на нормално развитие и растеж, предприемачът ще може да придобие собственост върху целия капитал на компанията, трансформирайки дяловете на фонда в задължения, които да изплати. Българската банка за развитие е създадена през 1999 година като Насърчителна банка. В навечерието на петнадесетия си юбилей институцията има капитал в размер на 673 млн. лв., а общата стойност на активите й възлиза на 1.78 млрд. лв. (по данни към 31 декември 2013 г.). От есента на 2013 г. ББР е в процес на преформулиране на своите приоритети с акцент върху малките и средните предприятия. Ако към края на миналата година 40% от целия й кредитен портфейл са били концентрирани в 10-15 големи компании, до две години тези експозиции не трябва да надхвърлят 20%. Предвижда се също най-големите експозиции на банката да са под 10 млн. евро. Също от есента на миналата година до края на февруари тази година са отпуснати кредити в размер около 150 млн. лв., като средният им размер е бил 1 млн. лв. 






Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на