Свързани новини

19.03.2014 14:03

Мария Габриел: ЕС трябва да продължи ангажимента си за стабилизиране на ДР Конго

Видян 1170 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ключов дебат с комисаря по развитие Андрис Пиебалгс проведоха участниците в 27-ата сесия на Съвместната парламентарна асамблея на страните от Африка, Карибите и Тихия океан и страните от ЕС, която се провежда в Страсбург. 


По време на дебата, евродепутатът Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) повдигна пред комисар Пиебалгс въпроса относно бъдещия ангажимент на Съюза с Демократична република Конго, така че да не се губи добавената стойност на мисиите EUPOL и EUSEC, които приключват през септември 2014 г. Двете мисии имат изключителен принос за реформата в сектора за сигурност (полицията, съдебната система и въоръжените сили) в ДР Конго. 


Комисар Пиебалгс подчерта необходимостта да се гарантира, че ангажиментът на ЕС за реформа в сектора за сигурност в африканската държава няма да приключи с двете мисии. ЕС ще продължи да подкрепя ДР Конго в тази област, включително чрез 11-ия Европейски фонд за развитие (ЕФР ) в партньорство с конгоанските власти.


Мария Габриел привлече вниманието и върху управлението на реформата и подкрепата за избирателния процес. В този контекст тя отправи въпрос към комисаря каква е позицията на Комисията по доклада на Европейската сметна палата относно помощта на ЕС за Демократична република Конго. Този специален доклад от 2013 г., в който се оценява адекватността и резултатите от действията на Съюза в страната, бе особено критичен по отношение на действията за реформата на управлението и подкрепата за изборния процес през 2011 година.


В отговор комисар Пиебалгс заяви, че с Върховния представител за външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън са отправили въпрос към Сметната палата за пояснения по доклада. Той подчерта два елемента, които трябва да бъдат извлечени и запомнени: необходимо е да се фиксират реалистични цели, защото с прекалено оптимистични сценарии резултатите може да се окажат незадоволителни, а на второ място - помощта на ЕС трябва да се базира на силен и надежден ангажимент на конгоанските власти, основан на доверието. Според комисаря, положението в Демократична република Конго в момента показва положителни и окуражаващи сигнали, но остава нестабилно и затова Съюзът не трябва да оттегля ангажимента си. 


В заключение Мария Габриел подчерта възможността за положително развитие на ситуацията в ДРК след поражението на бунтовническа групировка M23. „Трябва да гарантираме, че можем да се възползваме от резултатите от двете мисии, за да консолидираме реформите в Демократична република Конго. В политически план ЕС трябва отново да бъде в състояние да предложи подкрепа за изборите през 2016 г., но отговорността да бъдат спазени сроковете и да не се повтарят грешките от миналото е ръцете на правителството на Конго”, посочи евродепутатът. 





Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Сега е моментът да насочите вниманието си към завършването на текущите задачи

Сега е моментът да насочите вниманието си към