Свързани новини

13.03.2014 14:07

Министър нагласи конкурс за милион заради приятел?

Видян 4531 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на образованието и науката работи в полза на бивш министър и свързана с него фирма. Подробност е, че той е близък приятел от детинство на сегашния министър проф. Анелия Клисарова. Потърсена от 19’ за коментар по темата, тя естествено отрече да има връзка с конкурса. Започна да обяснява, че ЦРЧР бил закрит, че тя не подписвала обществени поръчки и т.н.


На 5 март закритият, да, закритият от Нова година според министъра Център за развитие на човешките ресурси – европейската агенция към МОН, пуска на сайта си обява за конкурс. Срокът за вземане на документи по конкурса е 4 работни дни. За подаването им е след още четири работни дни, при положение, че става въпрос за поръчка с 600 страници документация и за 800 000 лв. без ДДС или 960 000 лева.


Важно е да се отбележи, че освен тези свръхкратки срокове, кандидатстването е по покани. Съществен детайл е, че при миналото провеждане на същия конкурс, което ЦРЧР призна за провалено поради собствената му некадърност с писмо от 2 януари т.г., кандидатите бяха само трима. „Неподходящият” от тях обаче този път не е получил покана. Отказано му е изобщо да кандидатства и при поискване. Което ясно подсказва какво е било намерението при новото обявяване на конкурса. Да го спечели „правилният” човек.  


Припомняме историята, която се разигра зимата: „Уникален скандал предизвика Министерството на образованието и науката, което не успя да проведе елементарен конкурс за обществена поръчка за провеждане на събития на стойност до 800 000 лева, независимо че от тази година ще има да усвоява цяла нова европейска програма с бюджет 1 милиард лева.


Скандалната некадърност е официално призната в писмо от 2 януари т.г. от ръководството на европейската агенция на просветното ведомство, наречена Център за развитие на човешките ресурси. А ние разкрихме и още по-отчайващата неграмотност на служителите.


„Във входа на работата на комисията бе открито различие между Методиката за определяне на комплексната оценка, изискванията на Възложителя в Техническото задание и образец 13 „Ценово предложение”, пише в свое решение младият социалист и директор на центъра Иван Модев.


Първо, прави впечатление, че вместо „в хода”, той използва „във входа”, което означава съвсем друго нещо. После, човекът пише сума неща с главна буква, без да има нужда от това. Но най-важното, което признава е, че служителите му са опорочили поради некадърност  подготвяния с месеци и пак с месеци провеждан конкурс.


След като изброява куп грешки, по-долу шефът констатира: „От горепосочените мотиви комисията направи извода, че при така публикуваните некоректни документи е невъзможно да се осъществи правилно оценяване на ценовите оферти на участниците, следователно и да ги класира според изискванията на ЗОП”, писа на 6 януари 19 минути.


В следващия брой ще разкажем за друг скандален пробив на същия играч, този път с окупация на безценен общински имот в центъра на София, както и в какви съмнителни казуси за милиони се забърка през годините издателство Сиела



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец