Свързани новини

11.03.2014 17:25

Пъстърви "бдят" за чистотата на софийската питейна вода

Видян 1182 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Софийска вода" представи обновени съоръжения в пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) „Бистрица". Станцията захранва с питейна вода около 40% от територията на София.


В сградата на съоръжението вече се помещава и изцяло обновеният контролен център на „Софийска вода". Оттам във всеки един момент от денонощието се наблюдава цялата ВиК мрежа и се осъществява връзка с клиентите на компанията.


„Най-атрактивното в станцията е нашият нов биоиндикатор. Той представлява аквариум с риби - български и японски пъстърви. За нас е изключително важно да предоставяме на нашите клиенти чиста и годна за пиене вода. Всички знаете, че софийската вода е една от най-добрите в България, с много добри показатели и  ниско съдържание на PH. При все това обаче няма по-добър индикатор за това колко е чиста водата от живата природа. Точно това сме се стремили да постигнем и ние - с нашия биондикатор на чистата вода". Това са пъстърви, които ще живеят тук сред нас и ще ни напомнят всеки ден колко важно е това, което правим", заяви Мариана Итева, изпълнителен директор на „Софийска вода", цитирана от Дарик.


В ремонта „Софийска вода" е инвестирала над 330 000 лева в ПСПВ „Бистрица".  Обновени са едната входна камера на съоръжението, покрива и филтърния корпус. През камерата всяка секунда постъпват 3500 л вода.


През изминалата 2013 г. компанията е инвестирала над 50 млн. лева във ВиК мрежата на концесионната област. Изградени са 33 км нови водопроводи, 4,5 км нова канализация, 1773 м, реконструирани съществуващи канали.


„През 2014 г. „Софийска вода" АД ще продължи  да инвестира във ВиК системата на София. 5 млн. лева ще бъдат отделени за разширение на канализационната мрежа, а 1,5 милиона за реконструкция и ремонт на стара. Същевременно над 7 млн. лева ще бъдат отделени за реконструкция на водопроводната мрежа", обясни Станев.


„За периода 2014-2015 г. ще инвестираме над 80 млн. лева в концесионната област", допълни Мариана Итева.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог