Свързани новини

10.03.2014 17:45

Плевнелиев - активист на БКП

Видян 2437 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Росен Плевнелиев е бил не само член на БКП, но и партиен активист. Той е участвал в ръководството на партийната ядка в Техническия институт, разкри политологът Антон Тодоров в предаването „На светло" с Люба Кулезич по Нова ТВ. Той свърза миналото на Плевнелиев и с Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО).


Тодоров показа документи от архива на вузовската партийна организация при ВМЕИ „В.И. Ленин". Става дума за протокол от  23. 11. 1987 г. на отчетно-изборна конференция на партийната ядка на БКП в Техническия в София, тогава носещ името „В.И. Ленин". Там настоящият президент по това време бил студент. От документите става ясно, че в състава на преброителната комисия за конференцията е включен Росен Асенов Плевнелиев. На същото заседание, докато брои гласовете, бъдещият държавен глава е избран за член на новия състав на вузовския комитет, а освен това


му е гласувано доверие


да е делегат на районната партийна конференция на БКП в район „Христо Ботев". Същият този комитет основно се е занимавал с отсяването на кандидати за научна кариера според техния „класов произход". Като пример от протоколите се вижда следното решение: „Поради нездрав класов произход възразява срещу допускането до конкурси за преподаватели – асистенти и научни сътрудници, на следните кандидати: Костадин Георгиев Балджиев – ПИИС Цветанка Иванова Гунчева – ЦФВС"


„Излиза, че Плевнелиев не само е бил партиен член, но е бил част и от тази структура в университета, която е решавала човешки съдби. Участвал е в екзекуцията на хора с нездрав класов произход", коментира Тодоров. „Напълно убеден съм, че се крие информация за работата на Плевнелиев и като служител във Военното разузнаване по времето на комунистическия режим", категоричен е той. В книгата си „Шайка" той разглежда стажа на президента като


„щатен разузнавач"


към Автоматизирания изчислителен център на Разузнавателното управление на Генщаба на Българската народна армия. „С други думи Плевнелиев е служил в едно от най-секретните поделения на тогавашното военно разузнаване, а там няма как да попадне случаен човек, който не е проверен", твърди Тодоров. Според него фактите, че Плевнелиев е служител на РУМНО, както и документите за назначения от него служебен премиер Марин Райков, които изненадващо свършват до предложението за вербовка, не са случайни. Паралелно с това Тодоров припомня и че един от първите съветници, които Плевнелиев си назначил като президент, е прословутият ген. Стоимен Стоименов, който е бил политофицер към ЦК на БКП. „Имайки предвид, че и сегашното ръководство на „Военна информация", назначено от Плевнелиев, също е обвързано с предшественика си РУМНО, можем да видим, че президентът няма нито едно назначение, което да не е свързано с БКП и неговото военно разузнаване", констатира Тодоров. Той показа снимка на сегашния шеф на „Военна информация" Веселин Иванов, за когото припомни, че е бивш офицер от РУМНО.


Както вече стана ясно, Плевнелиев поддържа тесни връзки и с фалиралия олигарх и идеолог на кръга „Капитал" Иво Прокопиев. За това свидетелства и грама на американското посолство от края на юли 2009 г., разпространена от „Уикилийкс". „Влизането му в политиката се дължи на връзките му с медийния бос и бизнесмен Иво Прокопиев, който е близък до Бойко Борисов", пише в документа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева