Свързани новини

05.03.2014 14:10

Лавров: Няма да позволим кървава баня в Украйна

Видян 1210 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Няма да позволим кървава баня в Украйна, няма да позволим атентати срещу живота и здравето на онези, които живеят в Украйна, нито на руснаците, които живеят в Украйна", заяви в Мадрид руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.Той подчерта, че Русия не може да нареди на силите за самозащита в Крим, които са проруски въоръжени групи, да се върнат в своите бази, защото те не са пряко подчинени на Москва. Лавров увери, че въоръжените мъже, разположени в Крим, не са руски сили и подчерта, че персоналът на руските военноморски сили е на обичайните си позиции, както вчера заяви и президентът Владимир Путин.


Дипломат номер едно на Москва каза, че кримските и украинските власти са тези, които трябва да позволят достъп на международни наблюдатели. Лавров предупреди, че при оценката на ситуацията в Украйна хората трябва да се откажат от двойните стандарти и да бъдат последователни.


В тона на Путин Лавров каза: "Ние сме убедени, че всички проблеми се коренят в това, че международната общност не успя своевременно да реагира на антиправителствените протести в Украйна, които бяха проведени при груби нарушения на законите за въоръжаването на хората. Напротив, тези протести дори бяха поощрявани и де факто се стигна до завземане на властта със сила".


Той припомни, че санкциите по отношение на представители на висшето украинско ръководство противоречат на договора от Будапеща, който постановява да не се приемат принудителни мерки по отношение на Украйна и да не се нарушава нейният суверенитет. „Лицата, които олицетворяват този суверенитет, са президентът и други ръководни представители, спрямо които бяха наложени санкции”, посочи Лавров.


Руския външен министър определи като "спекулации" твърденията за възможност от разполагане на елементи от американската противоракетна отбрана в Украйна. "Не съм чувал такива изявления, но ако е така, сме свидетели на поредния пример как при пълното мълчание на нашите западни партньори тези, които сега заседават във Върховната рада, се опитват да спекулират с отношенията между РФ и Запада, да изострят тези отношения, надявайки се да ловят риба в мътна вода."


По-рано посланикът на Украйна в Минск Михаил Ежел заяви, че се водят преговори за възможността от разполагане в Украйна на елементи на американската противоракетна отбрана в замяна на отпуснатата на Киев финансова помощ от страна на САЩ, посочва ИТАР-ТАСС.


Накрая Лавров отново повтори, че по отношение на Украйна трябва да се уважава международното право и конституцията на тази страна.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате