Свързани новини

04.03.2014 09:20

Трима данъчни в ДДС аферата за 30 млн. лева

Видян 3029 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трима служители от отдела за насрещни проверки за ДДС в Националната агенция за приходите (НАП) са сред разследваните за мащабната афера с източване на данъци. Предполага се, че бирниците са играли основна роля в прикриването на схемата, заради която бяха арестувани общо 27 души. От тях 16 са привлечени като свидетели, срещу останалите върви разследване. Само за шестима от бандата прокуратурата поиска постоянно задържане.В петък късно вечерта Специализираният съд остави на свобода Атанас Димов-Купъра, Светослав Стамов-Гембъла и Мартин Велев, а в събота пусна пловдивчанина Хованес Манукян-Ончо и още двама от групата. Така в момента в ареста няма задържан за ДДС аферата, съобщиха от Специализирания съд вчера.


Светослав Стамов-Гембала остана за кратко в ареста през 2011 г. Той реално създава империята за източване на ДДС. "Разплитането на аферата, в която само за 1 г. са източени над 30 млн. лв., продължава", обясняват от държавното обвинение. Бандата е прибирала ДДС от фиктивна търговия с петролни продукти, захар, сухо мляко и автомобилни гуми. В един от офисите на групата са открити фактури за 57 млн. лв., уточниха още от прокуратурата. Групата използвала всички схеми, с които може да се ужили хазната - от "липсващ търговец", който забравя да внесе дължимия данък в бюджета, през хватките със стотици фирми, които повдигат цената на дадена стока, за да се източи от последния колкото се може повече ДДС. Вършели се и чисто митнически измами, пише "Стандарт".


Купъра и Гембъла били глава на империята за далавери с ДДС. Ченгетата ги надушили още през 2010 г., даже били задържани в акцията “Недосегае-мите 3”, разказват запознати. И твърдят, че Купъра и Гембъла намерили начин да откупят свободата си. "Мозък" на схемите бил Атанас Димов, който от години живее в столичния кв. "Младост 3". 36-годишният мъж се "отворил" на аферите с ДДС през 2003 г., тогава стартирал "бизнеса" с фалшиви фактури и започнал да регистрира дружества на името на свои близки и съседи в квартала. Една от първите фирми "бушони" била на негов авер Дачо и сестра му, която била психично болна, разказват запознати. Купъра събирал свои приятели в заведение на пазара на "Младост 3", близо до голям хипермаркет. Първоначално дружествата били използвани за продажби на луксозни автомобили, на които криели акциза и ДДС-то. Покрай вноса на скъпите коли се запознал със скандалния вече бивш митничар от "Аерогара София" Джими Пурата, известен с любовта си към марката "Мазерати". Той му дал контакти с митничари, данъчни и общинари, с които Димов въртял фиктивен износ.


По-късно през 2006-2007 г., Купъра започнал да инвестира парите си в недвижими имоти. Но “златната кокошка” се появила през 2008 г.


Твърди се, че по това време патрон на Купъра бил Христохорос Аманатидис-Таки. През 2008-а Атанас легализирал над 2 млн. евро от авоарите си, като продал наследствени земи в кв. "Симеоново". "Само от един парцел взе 750 000 евро", разказват негови авери. Купъра видимо се замогнал и започнал да кара само най-нови мерцедеси. Последната придобивка в гаража му била от декември 2013 г., когато купува модела от 2014 г. на "Мерцедес SLK".


Година по-късно, през 2009 г., Купъра се сдобил с партньор - в схемата с ДДС измамите влязъл Светослав Стамов-Гембъла, свързан със средите на СИК. "Всъщност Стамов създаде цялата империя от фирми и сделки за ДДС измами, като го свърза с хора в петролния бизнес от средите на "Интерпетролиум", разказват запознати. Прякорът Гембъла не идвал от страстта по хазарта (б.а. от английското gamble - залагам), а от страстта на Светльо към германската марка "Gemballa", която тунингова най-вече марката "Порше", разкриха негови близки.


"Беше луд, дори по едно време се фукаше с модел на “Порше” с мощност от 800 конски сили, споделят негови авери. Гембъла вкарал в "играта" и дясната си ръка - 31-годишния Стоян Атанасов. Запознати с разследването твърдят, че на практика само половината от парите от ДДС измамите са отивали в групата. Другата част харчели за подкупи в НАП и по етажите на властта.


Твърди се, че корумпирани данъчни прибирали около 40 на сто от плячката. През 2011 г. Купъра и Гембъла попаднали на разработка на ГДБОП, според която бирниците прехвърляли парите от измами в швейцарски банки, като титуляри на сметките били подставени лица и далечни роднини на държавните служители. Оттам насетне Димов и Стамов започнали да рекетират служителите от НАП - спрели да им плащат отчисления от измамата с ДДС, но пък ги карали да си затварят очите при проверките. Козът им бил проверката на ГДБОП, с която "държали" бирниците. Сега данъчните ще бъдат сред основните свидетели срещу бандата на Купъра и Гембъла, смятат запознати с разследването.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв