Свързани новини

28.02.2014 11:14

Тенденция: Оставаме без зъби

Видян 1181 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът остава без зъби, категорични са стоматолозите. Вина за това има и Здравната каса, защото и тази година средствата за дентално здраве са недостатъчни. През 2014 г. за здравето на зъбите на българина са предвидени около 116 млн. лв. За да се осигури необходимото зъболечение обаче са нужни пет пъти повече. По данни на Българския лекарски съюз 92% от българчетата със сменени зъби имат поне по един кариес, показа репортаж на TV7. А 65% от младежите вече са и с болни венци. Здравната каса поема лечението само на един кариес и още три манипулации за година. Според стоматолозите това не само че е крайно недостатъчно, но и се прави с некачествен материал – пломбата е от амалгама или химиополимер. Затова родителите се налага да доплащат за по-качествените материали. За фотополимер например доплащането е около 25-30 лв.


Още по-тежко е положението при възрастните. Проучванията показват, че 13% от българите на възраст над 60 години нямат нито един свой зъб в устата. Парадоксът е, че за тях Касата също плаща една пломба и вадене на зъб.


Тази година държавата отпуска 116 млн. лв за зъболечение. Изчисленията на съсловните организации показват, че това прави по около 15 лв. на човек.


Според д-р Георги Цалов от Сдружението на българските зъболекари е добре тези средства да се насочат изцяло към безплатното лечение на децата и учениците. По думите му за вързрастните са предвидени доброволни здравноосигурителни фондове, където да получат частта стоматологична помощ.


Данните показват, че зъбите на българина са все по-развалени, но стоматолозите напомнят и да сме по-отговорни. Съветват поне да ходим на профилактичен преглед, който е безплатен за здравноосигурените. Така ще можем да следим зъбния си статус и да се възползваме от това, за което Касата плаща.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от