Свързани новини

26.02.2014 17:04

Делото за Големият Октопод претърпя пълно фиаско

Видян 1707 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четири години, след като МВР шумно огласи показната си акция Октопод, при която бяха задържани бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците, Марчело Джотолов, Николай Велков, Антон Петров-Хамстера и Момчил Кръстев, започналото тогава мегаразследване на завърши с пълен крах. Това стана, тъй като след последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс бе възстановена разпоредбата, ограничаваща прокуратурата в срок от 2 години да внесе в съда дадено дело или да го прекрати.След връщането на ограничението за разследващите, обвиняемите по т.нар. дело Голям Октопод поискаха обвиненията им да бъдат внесени в съда или свалени. Реакция от прокуратурата обаче така и не последва и по тази причина казусът трябва да бъде прекратен служебно от спецсъда, съобщава Труд. Алексей Петров, Дамбовците, Джотолов, Велков, Хамстера и Кръстев бяха обвинени, че са участвали в банда, занимаваща се с широк кръг престъпления – рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване на Кремиковци АД, укриване на данъци, сводничество.


Тази квалификация обаче се оказа твърде амбициозна за наблюдаващия прокурор Светлозар Костов и той реши да раздели делото на три с цел да го внесе по-бързо в съда на части. Така в Софийският градски съд започна делото срещу бандата за рекет и изнудване, позната като Октопод, а другите две – за банда, занимаваща се със сводничество и за висчки останали престъпления, останаха висящи.


Адвокатите по Големия Октопод депозираха в спецсъда на 23 октомври м.г. молби разследването да бъде внесено в съда или прекратено. Делото бе разпределено на съдия Биляна Вранчева. Тя задължи Прокуратурата в тримесечен срок да се произнесе. По закон след изтичане на този срок, обвинението разполага с още месец.Тъй като Прокуратурата е научила за молбите на адвокатите два дни след като те постъпили в спецсъда, срокът за действие изтече на 25, а не на 23 февруари – така съдия Вранчева няма друг ход, освен да го прекрати.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни