Свързани новини

26.02.2014 15:45

Осъдиха Октай на 3,5 години затвор

Видян 1330 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сряда състав на Софийски градски съд осъди Октай Енимехмедов на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим, предаде нюз.бг.


След като делото за нападението над Ахмед Доган се прoточи близо година, днес се стигна до пледоарии по случая.


По време на заседанието прокурорът по делото изненадващо поиска най-лекото наказание за подсъдимия по чл. 54 от НК, тъй като според него има многобройни смекчаващи вината обстоятелства, включително пълно съдействие на подсъдимия.


Член 54 гласи - „Съдът определя наказанието в пределите, предвидени от закона за извършеното престъпление, като се ръководи от разпоредбите на общата част на този кодекс и като взема предвид:


степента на обществената опасност на деянието и дееца, подбудите за извършване на деянието и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.


(2) Смекчаващите обстоятелства обуславят налагането на по-леко наказание, а отегчаващите - на по-тежко наказание."


Припомняме, по едно от двете обвинения срещу Енимехмедов се предвижда 15 години затвор или доживотен.


Прокурорът подчерта, че поддържа обвинителния си акт, гласящ, че Енимехмедов е извършил опит за умишлено убийство, като по думите му наличието на умисъл се доказва от действията на Октай по снабдяване с оръжия, муниции и бадж за конференцията на ДПС. Този извод се подкрепя и от поведението на Октай от трибуната в зала 3 на НДК, където той прави три опита на изстрел срещу Доган.


Според държавното обвинение прощалното писмо на Енимехмедов до майка му също свидетелства за това, че той е имал намерение да извърши престъпление и е очаквал да бъде задържан.


Прокурорът прецени, че подсъдимият е взел решение за убийството хладнокръвно и в спокойна ежедневна атмосфера.


Обвинението обърна внимание на това, че преди да влезе в залата на НДК Енимехмедов е проверил пълнителя и е заредил оръжието, като то е било технически изправно. Според прокурора при трите опита за изстрел той се опитал максимално да скъси разстоянието между пистолета и главата на Доган.


По-рано на днешното заседание бе прието заключение от техническа и балистична експертиза, която по видеозаписи доказва, че при единия опит за изстрел газовият пистолет е бил почти 19 см от главата на Доган, а при следващия на 11,8 см.


Припомняме, две са обвиненията срещу нападателя на вече бившия лидер на ДПС Ахмед Доган.


Първото е, че на 19.01.2013 г., по време на VIII-та Национална конференция на ДПС е направил опит умишлено да умъртви представител на обществеността - Ахмед Доган.


Енимехмедов три пъти се опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на тогавашния лидер на ДПС.


Според прокуратурата действието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от извършителя причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Сали Карадайъ.


По това обвинение законът предвижда наказания - лишаване от свобода от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


Според второто обвинение Енимехмедов е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови