Свързани новини

20.02.2014 12:02

Подобряват работата на туристическите информационни центрове

Видян 914 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес в гр. София се проведе национална кръгла маса във връзка с възможностите за оптимизиране на дейността на туристическите информационни центрове (ТИЦ). Целта на кампанията е да се съберат препоръки и идеи за допълване на общата концепция за статута и функционирането на ТИЦ. Тe ще бъдат обобщени в Наръчник за дейността на ТИЦ.


В дискусията „Туристическите информационни центрове - усмихнатото лице на дестинацията" се включиха представители на Министерство на икономиката и енергетиката, на бизнеса, служители на ТИЦ, образователни и културни институции, заинтересовани от работата и функционирането на ТИЦ.  


Ръководителят на проект „Създаване на мрежа от туристически информационни центрове (ТИЦ), функционираща въз основа на единни стандарти” Мария Иванова разясни, че „В момента в Закона за туризма ТИЦ е мястото, на което се предоставя информация. Това не е достатъчно. Необходим е правен механизъм за подпомагането им. Чрез ТИЦ МИЕ и общините могат да изпълняват законната си функция – националната туристическа реклама“. „Тази функция е и право, и задължение“, допълни г-жа Иванова.


„Целим подобряване на информационното обслужване на туристите и маркетинга на туристическите дестинации в България. Конкретната задача на проекта е създаване на предпоставки за формирането на ефективното функциониране на национална мрежа от туристически информационни центрове“, обобщи Иванова.


Валентина Лулева от Асоциация на българските авиокомпании сподели, че тяхната статистика показва ръст на индивидуалните туристи в последната година. А центровете са от най-голямо значение за индивидуалните туристи.


Проф. Николина Попова - експерт на Обединение „ТИЦ“, представи резултати от актуалното преброяване на ТИЦ, според което работещите центрове в България са 91. Направеното проучване сочи, че 70% са общинска собственост – ситуация, сходна с тази в Англия и Франция. Сред останалите ТИЦ  14% се стопанисват от НПО, 11% - от природните и национални паркове, а едва 5% са частни. Центровете имат средно по 2 души персонал. Някои информационни бюра разчитат и на доброволчески труд. Миналата година близо 797 000 души са посетили центровете.  


Към момента нормативната база отделя малко внимание на „входната врата“ на дестинацията, както наричат туристическите центрове в чужбина. В отговор на този дефицит Обединението разработва Концепция за статута, организацията, дейността и формирането на национална мрежа от ТИЦ в България.


Участниците в дискусията се съгласиха, че освен информационна, ТИЦ има и ред други функции – търговска, рекламна и промоционална, образователна, разработка на туристически продукти и подкрепа на местния туристически бизнес. Основната задача е да се работи за повече туристи, по-дълъг престой и увеличаване на приходите.


Дискусиите са под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката като директен бенефициент по проект „Създаване на мрежа от туристически информационни центрове (ТИЦ), функционираща въз основа на единни стандарти”. Проектът е с продължителност 24 месеца и е на стойност 637 020 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.