Свързани новини

21.02.2014 11:07

Бобева води сериозни немски компании у нас

Видян 1287 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големи немски компании проявиха сериозен интерес към инвестиции в България, а такива, които вече присъстват у нас, демонстрираха намерения за разширяване на бизнеса си, предаде money.bg.


Това стана ясно на българо-германски инвестиционен форум в централата на Дойче Банк в Берлин, на който специален гост бе заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.


Организаторите на форума - Дойче Банк и посолството на България в Германия, посрещнаха представители на над 50 от най-сериозните германски фирми от широк спектър области на икономиката.


Бобева представи възможностите за инвестиции в България в посткризисния период. Тя акцентира върху основните политики на българското правителство в областта на икономическото развитие, като подчерта приоритетната подкрепа за малките и средните предприятия, намаляването на административната тежест и гарантирането на по-голяма прозрачност в областта на обществените поръчки.


От презентацията на вицепремиера стана ясно, че на фона на спада в чуждестранните инвестиции в България през последната година, германските вложения са се увеличили. Германия е на трето място за миналата година със 199,4 млн. евро. От началото на прехода германските инвестиции в българската икономика възлизат на 2,14 млрд. Евро. 

На форума в Берлин най-сериозен интерес бе проявен към секторите текстил, концесии на пристанища и на подземни богатства. Немските компании поставиха въпроса за високата цена на зелената енергия, сериозен проблем и за германската икономика. Вицепремиерът


Даниела Бобева представи българските усилия за балансиране на енергийния сектор и намаляване на цените на електроенергията.

По време на дискусията г-жа Бобева представи мерките на българското правителство за регулиране на търговията и подчерта, че от търговците се изисква да спазват правилата за лоялни търговски практики, които съблюдават в собствените си държави.


Вицепремиерът посети бизнесинкубатор за компании в сектора на информационните технологии, създаден от една от най-големите германски издателски групи. От там е проявен интерес за създаване на подобен бизнес акселератор в България, тъй като София, Киев и Талин са столиците с най-голям потенциал в областта на IT в Централна и Източна Европа.

Председателят на общинския съвет на Бремен Хафер предаде на вицепремиера покана към българския ветроходен кораб "Калиакра" за участие в голямо състезание за ветроходни кораби.


Бобева се срещна с федералния министър на здравеопазването Херман Грьое, който сподели германския опит в областта на публично-частните партньорства в здравеопазването, както и опита в електронизацията на обществените поръчки за болничната помощ. Предстои подготвяне на споразумение за сътрудничество между двете министерства в областта на реформите в здравния сектор, обмяната на идеи и политики. Германският министър на здравеопазването получи покана да посети България.


Вицепремиерът посети българския щанд на Баутек Берлин, един от най-големите международни панаири за строителство и сградна техника. Изложителите споделиха с вицепремиера задоволството си от подкрепата на държавата чрез организация на участията в изложби и панаири по света. "Има конкретни резултати от тези участия, затова ще продължим да насърчаваме българските компании", заяви г-жа Даниела Бобева.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец