05.12.2008 09:10

Токът ни е по-скъп от шведския и гръцкия

Видян 1579 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България може да е най-бедната страна в ЕС, но да се живее и особено да се работи тук е лукс. Доказва го проста справка за цените на тока например. Списание Бизнесуик публикува тези дни зашеметяваща статистика.


Оказва се, че българския малък и среден бизнес, и без друго ударен вече от финансовата криза и рязането на банкови кредити, за което 19’ първи писа, плаща повече за електричество от предприятията в “бедни” страни като Швеция, Финландия, Франция, както и от не толкова проспериращите като нас Литав, Латвия и Естония.


Токът за домакинствата у нас също е по-скъп от този в Прибалтика. Плащаме повече и от нашите комшии – гърците. Забавното в случая е, че им произвеждаме и изнасяме ток години наред. Те нямат мощности като нашите. Всичко това може да се провери и на сайта на Европейската комисия www.energy.eu.


Интересна е и политиката към производителите на ток. Някой умишлено завлича АЕЦ към финансови неблагополучия, защото тя е принудена да държи цените си ниски. За разлика от нея ТЕЦ Бобовдол, чиято приватизация бе свързана в медиите с бизнесмена Христо Ковачки, е вдигнал енергията, която продава на НЕК с 62%, пише Бизнесуик. Авторитетното световно списание пише още: “По-добре е да се търсят външни източници”.


Кой е причинителят на всички тези ужасяващи вреди за българския бизнес и за българските домакинства при глобална криза?


Продадените  през 2004 г. енергоразпределителни дружества. Те продават на приблизително еднакви цени, което подхранва съмненията, че действат едва ли не по логиката на катрел. Вероятно Комисията за защита на конкуренцията трябва да се заинтересува от казуса.


ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН не намаляват печалбите си, за да бъдат в услуга на своите потребители и да подпомагат икономиката. Правят го от интерес. Печалбата на ЕРП-тата в България според Бизнесуик е двойно по-голяма от средната за ЕС.


Трагедията за милионите потребители е, че исканията за вдигане на цените на тока продължават. При свити с загуби по електропреносната мрежа и съкратен персонал, това означава само едно – увеличаване на и без друго забележителните печалби.


Очаквайте в следващ брой – кой печели от ниската енергийна ефективност у нас и защо това може да доведе до тежка криза на икономиката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей