04.12.2008 18:06

Завишени оценки на имоти блокирали метрото

Видян 1940 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С решения на Софийския градски съд (СГС) са завишавани значително обезщетенията за отчуждените имоти, които попадат в терените, където минава софийското метро. Това от своя страна спира работата по разширяването на подземната железница, казаха на брифинг вчера столичният кмет Бойко Борисов и главният архитект Петър Диков.
„Столичната община ще обжалва решението, според което обезщетението за отчужден имот за строителството на метрото се повишава 38 пъти“, съобщи градоначалникът. По думите му  оценителите трябва да бъдат подведени под отговорност, защото в конкретния случай става дума за очевидна "корупционна афера"..
Става въпрос за имот в района на кв. "Младост" 1, метростанция 13 с площ 129 кв. м., който първоначално е оценен на 19 336 лв. а след това съдът му дава оценка 732 500 лв. Оценителят в двата случая е един и същ – Йоланда Недева, която при първото оценяване е наета от общината, а при второто е председател на експертна комисия, която прави оценка за сделката. Собственик на имота е фирма „Интера консултинг“ с представител Едуард Павлов Павлов. Фирмата съди общината за обезщетение от още 300 000 лв. заради владението на имота в продължение на 28 месеца. Във връзка с това кметът Борисов заяви, че ще представи доклад пред главния прокурор Борис Велчев, като допълни, че към момента е разговарял и с председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев.
Случаят с този имот не е единствен – аналогично завишаване на цената има в района на кв. „Дианабад“, метростанция 11, където имот от 173 кв м първоначално е оценен на 35 196 лв., а след това на 256 814 лв. Цената се повишила изведнъж 7 пъти.
Според арх. Диков завишаването на оценките за отчуждение можело да се превърне в порочна практика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на