Свързани новини

18.02.2014 11:38

Калпав закон допуска да ни тровят хляба с амониева силитра

Видян 1128 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сериозни пропуски в Закона за храните и особено за разноса и продажбата на хляб може да доведат до смърт. За това алармира председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в "Денят започва" по БНТ. Тя постави въпроса, къде са контролните органи и дали има наказани за нарушения.

Според нея при легалните производители има сериозен вътрешнофирмен контрол за качеството на произвеждания хляб. Случващото се в момента с хляба Марияна Кукушева обяснява с поправка през 2010 г. Тогава законът за храните е променен в посока “врата в поле”. Тя заяви, че в момента хлябът може да бъде транспортиран с 1 конска сила - каруца и подчерта, че България все още не е изградила регистър на транспортните средства на хляб.


"Сега работим по промяна на Закона за харните, който беше ремонтиран през 2010 г. До тогава се изискваше акт 16 , удостоверение за търпимост и за преместваем обект. От 2010 г. това изискване не съществува. Значи всяко тенекиено съоръжение, достатъчно е да е с варосани стени може да продава хляб. И няма да са виновни инспекторите. Защото всеки може да забърка нещо, което става за ядене и да го продава.  България още няма нормативен акт за регистър на превозните средства за хляб, пасти и др. Ако някой кара амониева силитра в буса в допир до хляба, трябва ли да чакаме да има смъртни случаи? Или тогава да обявим, че хлябът е заразен, при положение, че само той минава на печене на 380 градуса", обясни Кукушева. Тя иска да има промяна и в контролиращите институции. "Работното време на проверяващите инспектори да е това, в което се произвежда хляба - през нощта", категорична е Кукушева.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за