Свързани новини

13.02.2014 16:06

Нинова: Трябва да има ясни правила в отношенията между търговските веригите и производителите

Видян 1198 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Готовият законопроект за защита на конкуренцията до седмица ще влезе в парламента и ще бъде обсъден. Целта му не е да се гонят инвеститори. Всички инвеститори са добре дошли в България и може да работят тук, но по правила. Българският производител и потребител не е по-малко важен от европейския. Щом там се работи по правила и тук ще работят по правила. Това заяви в ефира на BTV зам.- председателят на ПГ на КБ, председател на Комисията по труда и социалната политика и член на Комисията по икономическа политика и туризъм Корнелия Нинова. Тъй като вчера представители на търговските вериги са поискали прозрачност, в интерес на българските производители и поемайки лична отговорност за изнесената информация тя представи класифицирани данни от договорите, които се сключват между веригите и производители. По думите и в тях е записано, че не могат да се разгласяват условията. Тя обясни, че финансовите отчети на веригите трябва да се публикуват, а те не го правят и си плащат глобите. "Това не е нормално, защото трябва да има ред. В новия закон е записано, че тези общи условия и тези договори също ще трябва да се публикуват на сайта на съответната верига, за да са достъпни за всички производители", категорична бе Нинова.


 


Без такси, ако няма съответстваща услуга


 


По думите и търговските вериги поставят няколко теми. "Те искат свободна конкуренция, държавата да не се меси и да са свободни да се договарят с производителите на равнопоставени начала. Тези хора не работят на равнопоставени начала, а от позицията на силата", обясни депутатът. Като примери за това тя даде различните такси, които в определени договори стигат до 22: реклама и различни бонуси. Народният представител даде различни примери за начисляването на тези такси. По думите и един от тях е, когато се продава на веригата продукт за 3 лв., тя не плаща тези пари на производителя, а начислява обратно такси за 2 лв. и той получава 1 лв., което е под себестойността на продукта. Тя обясни, че това прихващане става автоматично. "В някои договори има протокол за прихващане и е записано, че производителят трябва да го подпише и ако не го подпише се приема, че е съгласен. Къде го има това в света - не подписваш договор и си съгласен", попита Нинова. Тя даде и друг пример - ако една фирма си смени търговската регистрация или адреса, за това търговската верига взима 250 лв. за всяка смяна в документите и това е т. нар. административна такса. Не на последно място Нинова посочи плащането на такса за „стъпване” в магазина, когато за пръв път производител започне да продава нещо в дадена верига и след това плаща за всеки нов артикул. "Това е абсурд. В закона това се решава, като е записано, че не може да се прихващат такси и суми, които не съответстват на дадена услуга", заяви зам. - председателят на ПГ на КБ.


 


Без забрани да се продава и на други вериги и ограничения в цените


 


Тя опроверга твърденията, че лесно един производител може да смени веригата, на която продава, ако не му харесват условията, защото те, по думите и, са закрепостени там. "В договорите е записано, че един български производител е длъжен да предлага на веригата всичките си артикули. Има обаче и задължение и всичко, което предлагаш във веригата за 5 лв., да нямаш право да го предлагаш никъде другаде в държавата за по-малко. Те се споразумяват за поддържане на едни цени", обясни тя. По думите и ако даден производител иска да вземе ниша в нов пазар и за това иска да пусне на по-малка печалба продуктите си, не може, защото ще търпи неустойка от веригата, която стига до 5 хил. лв. на артикул. "Също така ако решиш, че не ти е изгодно да продаваш във веригата и спреш да го правиш и 1 месец продаваш на друго място, но не и в нея - търпиш отново неустойка. Каква свобода на пазара е това и каква конкуренция", запита Нинова. По думите и сигурността на доставчика се гарантира и чрез други клаузи в договорите, като например неустойка при закъснение на доставките. "В закона сме записали, че това няма да може да става повече. Никой няма да има право да забранява да се продава на други магазини и да се налагат ограничения в цените. Пазарът е свободен и всеки производител може да продава на каквато цена иска", категорична бе тя.


 


С държавна регулация цените на стоките ще паднат


 


Като друга промяна в закона депутатът посочи въвеждането на определение за "значителна пазарна сила" и Комисията за защита на конкуренцията ще определя всяка година по методика, кои са фирмите в България, които имат значително пазарно присъствие и ще ги следи по специален ред. По думите и твърдението, че ако държавата се намеси, цените ще се покачат е невярно. "Когато падне част от тези необосновани такси, ще падне и цената", каза още тя.


Народният представител обясни, че има и клаузи, според които веригата сама определя крайната потребителска цена на всяка закупена от доставчика стока единствено в нейна полза. "Ти продаваш нещо на веригата за 3 лв., тя ти слага цена 10 лв. на пазара, стоката ти не върви и ставаш неконкурентно способен. Нямаш механизъм да реагираш. Това е неравнопоставеност и е недопустимо", заключи Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, позната на киноманите по цял ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното