Свързани новини

13.02.2014 15:56

България и Турция ще договарят нова транспортна спогодба

Видян 1023 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На започващите разговори между България и Турция по проблемите на товарните превозвачи ще се обсъди нова спогодба между двете страни, защото действащата е подписана през 1977 г., съобщи пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева, след като тази нощ бе възобновено преминаването на тировете през българско-турската граница.


"Може ли две функциониращи пазарни икономики да уреждат отношенията си с рамка, създадена през 1977 г.", попита риторично Бобева. Тя посочи, че преговорите няма да са лесни, но имало добро намерение и от двете страни за решаването им.


На въпрос дали не трябва тези преговори да са на по-високо равнище от това на министър на транспорта, каквато е и оценката на българските превозвачи, Бобева няколко пъти каза "не". Според нея въпросът е изцяло в компетентностите на ресорните министри.


Очаквано тя не коментира с каква позиция България ще влезе в предстоящите преговори, но предупреди да не се очаква с магическа пръчка да се решат изведнъж всички въпроси.


"Имаше много проблеми тази нощ, на някои превозвачи им бяха изтекли винетките, докато чакат с дни на границата, и се наложи да намерим решение, за да не плащат за тях втори път", разказа вицепремиерът.


На въпрос какви щети е нанесло блокирането на границата от страна на малките български превозвачи тя каза, че оценка се извършвала в момента.


"Но разбирате, че българското правителство не е изпратило протестиращите на границата", посочи тя.


След среща при премиера Пламен Орешарски вчера в късния следобед на границата за разговор с изнервените превозвачи беше изпратен заместник-министър на транспорта. Превозвачите още преди това заплашиха с протести в центъра на София, ако срещата между България и Турция по проблема не се ускори.. Предварително се предвиждаше да им среща на ниво външни министри на 21 февруари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни