Свързани новини

13.02.2014 13:25

Трамвайното депо става Център за съвременно изкуство

Видян 1303 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2014 г. в София ще отвори врати нов Център за съвременно изкуство. Бившето трамвайно депо на бул. Мария Луиза ще заработи като изложбена площ от най-модерен вид, с гигантски арт пространства, подобно на бившата електроцентрала в Лондон, която се превърна в Тейт Модърн, пише вестник Преса.


Очаква се всеки момент столичният електротранспорт да финализира процедурата и центърът да заработи, разкри кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. „Това е модерно осмисляне на стари промишлени пространства, които се превръщат в културни зали в цял свят" - заяви първата дама на София. Още като зам.-кмет по културата преди години тя осъзнала нуждата от подобен център и започнала да работи по въпроса.


Част от депото ще приюти и музей на транспорта на столицата. В същото време обаче историята ще навлезе и в ежедневието на столичани: ретро мотриси, сякаш излезли от музея, ще обикалят из града редом с новите трамваи. Те ще се движат по специални маршрути и ще бъдат арени за подвижни културни събития - читални или театрални постановки. Реставриран стар трамвай пък ще „застане" в края на пешеходната част на бул. Витоша и ще се превърне в туристически културно-информационен център.


Така историята на трамвая излиза извън музея, а съвременното изкуство се настанява в депото. „Наследството е ценно, когато не стои застинало", убедена е Йорданка Фандъкова. Според нея ролята на общината е да събира различни гледни точки и позиции, а миналото и настоящето могат да съжителстват в един град, вместо да се противопоставят.


Новият арт център ще стане част от кампанията на София за европейска столица на културата през 2019.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!