Свързани новини

12.02.2014 09:10

Езерото в Дружба 1 пресъхва!

Видян 1793 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Езерото в столичния жк „Дружба 1“ пресъхва и се превръща в блато, алармираха притеснени хора от квартала. Заради разширението на метрото до летището от миналата година имало водочерпене от езерото, но водата била връщана обратно с помпи. „Вероятно при копаенето е засегнат воден хоризонт”, опасяват се дружбенци. Въпреки това нивото на водата вече е спаднало с повече от метър. „Имаме уверения на хидролози, че езерото ще се напълни по естествен начин. Миналото лято беше сухо и горещо, а сега няма и сняг”, заяви пред „Монитор” кметът на район „Искър” Ивайло Цеков. От катедра „Хидрология и инженерна геология” в Минно-геоложкия университет е направено проучване за причините за проблема с езерото в парк „Дружба”. Мнението на експертите е, че причината за спадането на водното ниво е във връзка с изграждането на метро тунела, като: технологията на изграждането му предвижда дренираните в котлована му води по време на строителството до окончателното завършване да се изпомпват обратно в езерото.


Изграждането на тунела трябва да приключи този месец, пише във форума на сдружение „Дружба – София” главният архитект на района Теодора Донкова. Тя уточнява и че заради спада на нивото на езерото е направено запитване до „Софийска вода” за изпускател, който е заустен в езерото. От дружеството са отговорили, че той е свързан към водопроводната мрежа, захранваща квартала, така че при евентуалната му употреба, в езерото ще постъпва питейна вода, която в противен случай би била изпускана в канализацията. Нямало начин да се влива мръсна вода във водоема.


До дни ще се сформира работна група от експерти, които ще следят нивото на дружбенското езеро, каза още районният кмет Ивайло Цеков. Живеещите в района вече го правят. Те обаче питат дали има срок за възстановяване нивото на езерото и ако то не се напълни както преди, кой ще понесе отговорност. Гражданите искат да знаят дали има анализ на засегнатите флора и фауна, защото в езерото преди е имало костенурки и патици. Дружбенци твърдят, че в него вече са се образували малки островчета.


Сега паркът край езерото е единственият в „Дружба” 1 и 2, в който столичани има къде да се разхождат. Той е любимо място на живеещите в квартала за джогинг и разходка. Според дружбенци, ако езерото изчезне, то мястото може да бъде застроено и така да останат без парк. Според Общия устройствен план на София обаче на мястото не трябва да изникват сгради, а да останат зелени площи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион