Свързани новини

11.02.2014 16:45

Клиентите на пазара за имоти скочили през 2013 г. с 53%

Видян 1249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С 53% повече клиенти - продавачи и купувачи на недвижими имоти, са обслужили агенциите на една от големите специализирани агенции в бранша през 2013 г. в сравнение с предходната година.


Данните за сключените сделки от компанията за миналата година отчитат среден ръст от 43% на продадените жилища в градовете София, Варна и Бургас. Според брокери тези показатели са сигурен знак за стабилизиране на основните пазари в България.


Повишеното търсене и предлагане, ниските, но стабилни, цени и понижените лихвени проценти на ипотечните кредити ще са основните причини за стабилизирането на цените на жилищните имоти в градовете през тази година. Спадът в цените през последните 5 години приключи, смятат хората от бранша.


Те препоръчват, хората, които обмислят да закупят ново жилище или да сменят дома си, да се възползват от благоприятните пазарни условия сега.


По данни на агенциите на компанията през изминалата година има преобладаващо търсене на двустайни жилища от потребителите. В София този тип апартаменти представляват около 37% от всички продажби на цена от 45 860 евро средно, във Варна - 47%, средно за 49 000 евро, в Бургас - 44% за 42 500 евро средно.


Клиентите, които са търсили тристайно жилище с ограничен бюджет в столицата за предходната година, са избрали новия си дом в „Манастирски ливади“ и „Карпузица“. 75% от всички сделки в тези райони са на тристайни жилища със средна цена от 52 000 евро.


Анализите сочат, че предлаганите за продажба имоти у нас остават на пазара средно 120 дни докато се продадат. Това ни нарежда на средните позиции в европейски мащаб. За сравнение най-дългият период е в Португалия - 395 дни, а най-краткият в Швеция - 65 дни.


Голямо влияние върху решението на клиентите за закупуването на недвижим имот имат нивата на ипотечните кредити. Тенденцията за трайно понижаване на лихвите и разходите по финансирането на покупката, като цяло, позволява на повече хора да купят нужния им имот, смятат брокерите.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни