Свързани новини

11.02.2014 11:10

16 задържани след мащабна операция срещу телефонните измамници

Видян 926 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Беше проведена мащабна полицейска операция във връзка с телефонните измами. Разбити са две престъпни групи. Това заяви пред бТВ главният комисар на МВР Светлозар Лазаров.


Акцията е изпълнена под ръководството ма Районна прокуратура - Пловдив, поясни той. В нея са участвали служители на Главна дирекция „Национална полиция" и областните дирекции на Пловдив, Русе и Велико Търново.


Конастатирани са нанесени щети за над 17 000 лева и са предотвратени 21 престъпления на стойност 19 000 лева. Задържаните са действали на територията на Пловдив, Асеновград, Баня, Стамболийски, Първомай, област Пазарджик, Костенец и Кюстендил.


След операцията са арестувани 16 лица, 7, от които - от Горна Оряховица и село Камен, с постоянни мерки за задържане.


Първата част на операцията е проведена на 17 януари тази година, а втората - на 6 февруари, поясни главен комисар Лазаров.


По думите му от септември миналата година на територията на областната дирекция на полицията в Пловдив има общо около 2000 случая на телефонни измами, а в момента се разследват около 100 случая на територията на цялата страна.


Стана ясно, че измамниците получават постоянни мерки за задържане или се разминават с парични гаранции.


Телефонните измамници толкова добре са изобретили схемата, че имат различни схеми и отговорности, а някои от тях дори не си дават сметка какво са извършили, подчерта Лазаров.


Схемата, по която са извършвани най-често телефонните измами е по сценария „искане на пари за спешна операция на пострадал роднина", обясни той.


В престъплението са участвали няколко човека с различни роли - първи представя „драматичната случка", следва друг, който потвърждава заблудата, на трета позиция е координаторът, който набира посредници от даденото населено място да получат сумата, последният прибира парите и ги предава.


Много от жертвите не подават сигнали и не се обръщат към органите на МВР. „Действително продължава да има българи, които да се подвеждат, да носят пари", допълни още главният комисар на МВР.


„Не очаквайте полицай или лекар да ви поиска пари по телефона", подчерта той и призова гражданите да се обръщат към МВР в такива случаи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще