Свързани новини

10.02.2014 12:35

До 20% от общопрактикуващите лекари могат да затворят практиките си

Видян 1138 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общопрактикуващите лекари предупреждават за опасност от затваряне на лекарски практики след юни 2014-а година. 18 % са лекарите, които въобще не са се зачислили да специализират, каза в „Хоризонт" председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекар доц. д-р Любомир Киров. Според него броят им ще се увеличи, ако се прибавят и тези, които с в различен етап на специализация - около 40 %.


Според д-р Киров практики се затварят, защото според Закона за лечебните заведения който не е придобил специалност обща медицина до средата на тази година, практиката му ще бъде заличена от регистрите. Те ще могат да работят като лекари, но не и като общопрактикуващи лекари по договор с НЗОК.


От Националното сдружение предлагат тези лекари, които имат разкрити практики и работят, но нямат придобита специалност и не са се зачислили да специализират, до края на годината да се зачислят за специализации. За да се случи това Министерството на здравеопазването трябва да се договори с медицинските университети да отпуснат достатъчен брой места за специализации и модули.


От сдружението настояват на другите специализиращи в момента лекари да се даде възможност да приключат специализацията си. Те предлагат още лекари, които въобще не са работили като общопрактикуващи лекари, но искат да работят като такива, да се зачислят за специализация, да преминат основните модули и практически стаж и чак тогава да придобият правото да разкрият практика.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв