Свързани новини

04.02.2014 14:30

Фандъкова: София става модерна и красива със 120 млн. лв.

Видян 1059 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Идващото топло време благоприятства стартирането на множество ремонтни дейности в столицата“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. „Общината е планирала 123,8 млн. лв. за изграждане и основен ремонт на улици от първостепенната улична мрежа. Това е почти 3 пъти повече в сравнение с 2013 г.“, коментира Фандъкова в интервю за БТА.


Предвижда се ремонт на пространството около НДК, възстановяване на тротоарите и създаване на нови велоалеи. Планира се обновяване на уличното и парково осветление, автоматизираната поливна система и всички зелени площи. „В последните 2 години са обновени 40 км. тротоари“, отбеляза тя.


Ще бъде ремонтирано и кръстовището на 2 нива при Семинарията, което затруднява и измъчва шофьорите. Всички строители ще работят с удължено работно време. Тази година ще завърши цялостния ремонт на бул. Витоша. Поетапно се предвижда да бъдат ремонтирани входно-изходните артерии на столицата.


Ще бъдат монтирани две обществени тоалетни и ще бъде изградено видеонаблюдение. До 2015 г. ще бъдат подменени настилките на главния вход на Борисовата градина.


„Столичната община е заложила 16 млн. лв. собствени средства за ремонт и строителство на детски градини“, посочи още Фандъкова. Кметът се надява на получи средства от държавния фонд за развитие на още 12 градини, спортни зали и училищни дворове.


Инсталацията по изграждане на отпадъците също ще бъде модернизирана. „Общината е предвидила изграждането на 56 км. канализация и 20 км. водопроводна мрежа“, подчерта Фандъкова. Изграждането на депото, и компостиращите инсталации за био-отпадъци на площадка Хан Богров, вече работят.


Състоянието на метрото също ще бъде приоритет номер 1 за институцията. През 2014 г. ще започне разширението на метрото от бул. Джеймс Баучер към ул. Сребърна. По програма Околна среда са закупени 10 метровлака, 20 трамвая и 126 автобуса.


„Тази година е особено важна и за успеха на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година. В средата на септември предстои финалното решение на международното жури, което трябва да остане впечатлено от нашите постижения“, посочи Фандъкова. „Все повече столичани развиват културата и изкуството, а чуждестранните туристи избират София за туристическа дестинация“, похвали се кметът. „Като резултат през 2014 г. столицата притежава най-голямата капиталова програма - над 700 млн. лв., в която около 67 % от парите са безвъзмездни европейски средства“, уточни тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв