Свързани новини

03.02.2014 10:05

Фандъкова : Жълтите павета остават

Видян 1229 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не можем да се лишим от символа на София – жълтите павета, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по повод проекта за нова визия на площад Александър І.  По думите й пространството около площада трябва да запази изгледа, който има.  "Не искам идеалният исторически център на София да се променя драстично и драматично. Градът има своя уют, а неотдавна общинският съвет взе решение за обявяване на жълтите павета за паметник на културата и много държа това да се спазва .", каза Фандъкова, цитирана от Фокус.


Най-много хули и обвинения отнесе проектът, класиран на първо място, за пространството около бул. Цар Освободител. Там се предвижда автомобилен тунел под пл. Александър I, парк и фонтан и два подземни паркинга. Личното мнение на кмета обаче е, че трябва да се запази цялостната визията на площада.


На този етап тунел под Царя няма да има. Според идеята на архитектите на проекта, спечелил конкурса за централната част на града, площад Княз Александър І трябваше да бъде повдигнат с няколко метра. По този начин той щеше да стига до нивото на входа на бившия царски дворец, а отдолу пък да преминават колите. Журито на конкурса обаче е написало в препоръките си към проектантите тази част да се реализира на по-следващ етап. След изтичане на всички процедури по обжалването Столичната община ще кандидатства за финансиране от 50 млн. евро по оперативна програма Регионално развитие за програмен период 2014-2020 г. Оптимистичният вариант е строителството да започне през 2016 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на