Свързани новини

03.02.2014 10:30

Режат със заплати и договори български лекари в чужбина

Видян 1395 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки четвърти български медик в Германия или Белгия се оказва с проблеми в договорите си за работа. Това разказа пред „Стандарт“ д-р Димка Меридонов - създателка на платформата за медицина Forum der Medizin. От дълги годни тя се занимава с консултация на лекари за възможностите за работа в Германия, Австрия, Швейцария и Белгия. Само за миналата година тя има сигнали от 35 български лекари, които работят в Германия, за нарушаване на техните права. Най-честите оплаквания са за подписването на неизгодни договори с болниците. В повечето случаи нарушенията са при младите лекари - специализантите.


Един от най-честите проблеми е с даването на по-ниско възнаграждение, отколкото имат местните лекари. „В Германия има определени граници за лекарските заплати. Брутните възнаграждения за младите медици са в диапазона 3500-3800 евро в зависимост от болницата“, казва д-р Меридонов. Често обаче български специализанти се наемат за по 2500-2800 евро.


Обикновено това става в по-малки болници, които нямат същите финансови възможности, каквито големите германски вериги от клиники - Хелиос, Асклепиус, Зена. Сред другите нарушения в договорите на младите лекари е, че може да липсва клауза, която да им дава право на специализация, казва д-р Меридонов. Така медиците могат да работят с идеята, че ще получат специалност, а накрая това да не стане.


Макар и по-рядко, нарушения има и при по-възрастните им колеги, които вече са придобили специализация в България.


Един от проблемите е липса в договорите на платени отпуски и възможност за болнични, казва д-р Меридонов. Друг проблем е, че лекари със специалност понякога се наемат като асистенти на по-ниски заплати, добавя тя. Тогава те вместо по 6000 евро на месец, както колегите си, получават по-ниски доходи. Обикновено тази практика трае около година, след което правата им се признават и те се наемат като специалисти. Подобен случай д-р Меридонов е имала с една българска гинеколожка. Докато признаят специалността й, жената е работила за заплата по-ниска с 2000 евро, в сравнение с тази на колегите си.


Не са редки и примерите за „мобинг“ или психически тормоз на работното място, допълва д-р Меридонов. Според нея, тази практика е често срещана не само в медицинските среди на Германия, но и в други области. Българските лекари могат да имат проблеми дори с битовите условия, ако не внимават с договорите. При д-р Меридонов дошъл лекар, който след 2 месеца престой в един апартамент трябвало да го санира. Причината била клауза в договора за наем, на която той дори не обърнал внимание при подписването. Заради нея обаче хазяинът накрая му казал, че има малко мухъл по стените и трябва да санира апартамента.


„Колегите отиват с идеята, че в чужбина всичко е добре уредено и никой няма да ги излъже, но това не винаги е така, затова нека не пропускат дребния шрифт“, съветва д-р Меридонов. И препоръчва на лекарите да потърсят и консултанти като нея. За медиците услугите на д-р Меридонов и колегите й са безплатни, тъй като се покриват от държавата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и