Свързани новини

31.01.2014 13:10

Водката убива 25% от младите руснаци

Видян 1351 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Високата смъртност в ранна възраст в Русия се дължи основно на прекомерната консумация на алкохол, и то основно на водката. Според данните 25% от руснаците умират преди 55-годишна възраст и в голяма степен вследствие на употребата на алкохол. За сравнение във Великобритания те са 7%, съобщи медицинското издание The Lancet, цитирано от Би Би Си.Причините включват цироза и алкохолно отравяне, а много от тях загиват при пиянски бой.


Това показва мащабно съвместно проучване на Руския онкологичен център, Оксфордския университет и Международната агенция за онкологични изследвания към Световната здравна организация. То обхваща 151 000 в три големи руски града и е продължило 10 години.


Към резултатите саа добавени и изводи от предходно изследване, при което семействата на 49 000 починали са били анкетирани за склонността към пиене на близките им.


„Нивата на смъртност са варирали в широки граници през последните 30 години, през които е имало различни степени на ограничения на алкохола или в социалната стабилност при президентите Горбачов, Елцин и Путин. А в основата на разликите при смъртността е водката", коментира проф. Сър Ричард Пето от Оксфордския университет.


Когато през 1985 г. Михаил Горбачов драстично ограничава производството на водка и забранява продажбата й преди обед, смъртността спада с около 25% в сравнение с времето преди забраните.


При поемането на властта от Борис Елцин смъртността при младите мъже се удвоява. Причините са създалата се несигурност в страната в комплект с по-достъпната водка.


„Забелязва се огромно увеличение на консумацията на алкохол и то по деструктивен начин. Те се напиват до безпаметност, а след това отиват, купуват си още и продължават да пият, с което рискуват живота си", казва още проф. Пето.


Жените също започват да пият повече, но са доста по умерени и при тях не се отразява толкова при равнищата на смъртност.


Учените отбелязват, че допълнителен принос има факта, че повечето пияници са и пушачи.


Малко преди втория мандат на Владимир Путин през 2006 г. са приети нови мерки спрямо алкохола, които включват по-висок акциз и ограничения в продажбите. Тогава делът на загиналите преди 55 години мъже спада от 37% на 25%.


През 2011 г. руснаците са изпивали средно по 13 литра чист алкохол годишно, като 8 от тях е твърд алкохол, предимно водка. Във Великобритания на човек се падат 10 литра годишно, но едва 2 от тях са твърд алкохол.


Според учените основният проблем на руснаците е начинът им на пиене, а именно до безпаметност.


„Руснаците винаги са пиели много. Понякога твърдят, че е заради студа, но това е само извинение. Това е народна традиция, която трябва да се промени", смята проф. Давид Заридзе от Руският онкологичен център. Според него трябва да бъдат въведени още ограничителни мерки, а а проблемът трябва да бъде включен и в обучителни програми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец