Свързани новини

29.01.2014 16:29

Обявяваме личен фалит

Видян 2661 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Могат ли след определен законов срок дълговете ни да бъдат отписани завинаги? За хиляди българи, потънали в кошмара на неиздължените си кредити, това е отдавнашна мечта. За родните банки темата частен фалит е кошмар, защото са свикнали само да вземат и да не рискуват.Можело да ги доведе до огромни загуби, а оттам и до повишаване на лихвите по кредитите. Какво обаче се случва, ако имаме да плащаме кредит, а внезапно ни уволнят? В масовия случай банката пристъпва към разпродажба на имуществото и последващ запор на заплатата. Лошото е, че ако сумата не е достатъчна, длъжникът продължава да плаща като поп, докато не издължи цялата сума. И дори да няма пари, той е обвързан с банката до гроб. В същото време фирмите могат да обявят фалит и длъжниците им да пият една студена вода, ако компанията няма достатъчно пари, за да покрие борчовете си. До края на първото шестмесечие обаче правителството ще разгледа проектозакон и за индивидуалните фалити, предвижда законодателната програма на кабинета одобрена вчера. Целта е да бъдат регламентирани обществените отношения, свързани със свръхзадлъжнялост на физическите лица и въвеждане на т. нар. граждански фалит, съобщи правителствената пресслужба.


За възможността физическите лица да обявяват несъстоятелност подобно на търговските дружества се говори от години. Практиката в други страни е съдът да обявява лични фалити при натрупване на необезпечени задължения, но само и единствено когато човек натрупа задълженията си поради независещи от него причини, например заболяване.


Новите управляващи заговориха за уреждането на личните фалити покрай подготвяните промени в законодателството, уреждащи отношенията между банките и потребителите на техните услуги. Идеята е да бъдат защитени правата на неизрядните платци, които са спрели да обслужват заемите си заради загуба на работа и доходи в кризата. В средата на юли миналата година шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев предложи банките да поемат за своя сметка остатъка по лош кредит, ако той не е бил покрит чрез продажбата на ипотекирания имот. Заради понижените цени на жилищата сумата от продажбата често не успява да покрие остатъка от заема и длъжникът остава с вечен дълг от десетки хиляди лева.


Законодателната програма на кабинета до края на юни включва също 19 закона, въвеждащи разпоредби на ЕС и пакет облекчения на административните режими. Готвят се подобрения при системата на студентското кредитиране, при защитата на конкуренцията, управлението на публичните предприятия, както и за насърчаване на инвестициите. Вицепремиерът Даниела Бобева ще внесе и два нови законопроекта – за решаване на извънсъдебни спорове и за занаятите. Министър Иван Данов подготвя закони за устройственото планиране и за инвестиционното проектиране и строителството. Закон за електронното управление ще уреди подробно елементите на електронното управление, е-идентификацията, е-представителството, е-връчването на документи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец