Свързани новини

23.01.2014 09:15

Троен скок на пневмониите заради грипа

Видян 1440 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тройно увеличение на болни с пневмония отчитат личните лекари и болниците в цялата страна. В 90% от случаите става дума за усложнение след прекаран грип, обясни доц. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА, предаде „Преса”. Според него рязко увеличение на болните от пневмония има сред младите, което потвърждава, че в страната върлува свински грип.„При нас лекуваме няколко пациенти, които са в много тежко състояние и дихателна недостатъчност. Вътрешните отделения в почти всички лечебни заведения са препълнени, а в страната вече има смъртни случаи, и то на хора под 45 години”, подчерта доц. Костов.


Същото потвърдиха и от Инфекциозна болница „Токуда”, и от „Св. Анна”, където всеки ден приемат пациенти с пневмония. Доц. Костов посъветва джипитата да имат предвид, че може да става дума за стафилококови пневмонии, които са най-опасните. Много по-чести обаче стрептококовите инфекции, които се лекуват и в домашни условия. „Ако температурата не спада повече от пет дни, а кашлицата е придружена зеленчукови храчки и болки в гърдите, непременно се консултирайте със специалист по белодробни болести”, категоричен е доц. Костов.


Днес или утре специалистите ще решават дали да обявяват епидемия в половината области на страната. В момента средната заболеваемост е 168 на 10 000 души, но има райони, в които епидемичните стойности от 200 заразени на 10 000 души население отдавна са прехвърлени. Най-много са болните в София-област, където всеки 318 на 10 000 души са с грип и епидемията там е в сила от днес.


Учениците са в грипна ваканция до края на седмицата, свижданията в болниците са забранени, плановите операции бяха спрени, а женските и детските консултации – затворени. Висока е заболеваемостта и в Монтана, Ямбол, Бургас, Русе, Стара Загора, София, Сливен и Благоевград.


Свинският грип най-много бебета и деца до 14 години. Другата рискова група са младите хора в активна възраст. По-леко са заразените над 65 години, но при тях протича по-тежко, а усложненията са по-чести.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви