Свързани новини

22.01.2014 10:25

През 2014 г.: Пари за сметища, пътища и нови технологии

Видян 1558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пари за пътища, сметища и иновации в бизнеса ще има през 2014 г. 2,1 млрд. евро от Брюксел може да влязат в икономиката ни до края на годината. Това е сумата, която остава да усвоим за проекти, предвидени в изминалия период 2007-2013, показват предварителните разчети на правителството, пише в. "Стандарт".Парите трябва да бъдат разплатени от държавата с изпълнителите по сключените към момента договори. След като бъдат сертифицирани разходите и бъдат направени нужните проверки от страна на Брюксел, управляващите органи ще получат обратно средствата. Най-много пари се очаква да бъдат разплатени по ОП "Околна среда" - 426 млн. евро.


Най-вероятно през март ще бъдат възстановени плащанията от страна на Брюксел по програмата, които бяха замразени през ноември. Управляващият орган вече е подготвил план за действие, за да бъдат взети нужните мерки, с които да се поправят пропуските, довели до замразяване на финансирането. Планът на ековедомството е одобрен от ИА "Одит на средствата от ЕС" към финансовото министерство, а реализацията на самите мерки трябва да приключи през февруари. В момента по програмата се изпълняват основно проекти за изграждане и рехабилитация на инфраструктура за питейни и отпадъчни води, строят се пречиствателни станции, изграждат се системи за управление на отпадъците.


Сред другите два управляващи органа, които имат най-тежките задачи през 2014 г., са тези на ОП "Транспорт" и на ОП "Регионално развитие". Бенефициентите по тези два финансови инструмента ще трябва да приключат дейности по проекти съответно за 314 млн. евро и за 338 млн. евро. По първата програма предстои изграждане и рехабилитация на жп отсечките Димитровград-Харманли, Харманли-Свиленград и Септември-Пловдив, участъци от автомагистралите "Струма" и "Марица", както и рехабилитация на жп гарата в Пазарджик и частично обновяване на столичната.


По ОПРР пък предстои изпълнение на проекти по схемата за енергийно саниране на жилища, приключване на последните проекти за рехабилитация на шосета, както и работа по схемите за деинституционализация на деца, лишени от родителска грижа, и за подобряване на градския транспорт и среда. Компаниите, които са спечелили проекти за подобряване на конкурентоспособността си, трябва да приключат дейности за 163 млн. евро през тази година за предходния планов период на усвоявяне на европомощта от Брюксел.


Още 181 млн. лв. се очаква да се влеят в икономиката от изпълнение на проекти по ОП "Развитие на човешките ресурси", 29 млн. евро по ОП "Административен капацитет" и 9 млн. евро по ОП "Техническа помощ". 400 млн. евро трябва да бъдат сертифицирани по Програмата за развитие на селските райони и 14 млн. евро - за рибарство и аквакултури. 11 млн. евро пък трябва да усвоим съвместно със съседите по програмите за трансгранично сътрудничество.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец