Свързани новини

21.01.2014 11:35

Докладът на Брюксел: Крехък напредък, трябва още!

Видян 911 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия отчита като "ограничен и крехък" напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията и в реформите на съдебната система.


Тази констатация е записана в проекта на новия мониторингов доклад за страната ни, който трябва да бъде одобрен и публикуван утре. Той оставя в сила мониторинговия механизъм за поне още една година, съобщи БНР.


Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новия Висш съдебен съвет не е независим орган с достътъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята Европейската комисия. Тя отчита назначението "Пеевски" като тежко наследство, което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят, и критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.


Като положителни стъпки са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.


Изненадващо, скандалите с подслушванията и Костинбродските бюлетини са бегло споменати.


"Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи, е оценката на Еврокомисията.


ЕК отново отправя 16 препоръки към България, повечето от тях са същите като през юли 2012-а - и оставя в сила наблюдението - без да се ангажира със срок докога. В проекта е записано, че следващия доклад за страната ни, както и за Румъния, с която вече не сме разделени, ще е след година – точния момент на публикуването им ще бъде определен от следващата Европейска комисия.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в