Свързани новини

20.01.2014 15:13

Само 19% в София с реални сметки за парно

Видян 1765 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само 2700 от жилищните сгради с парно (19%) в София ще получат реални сметки за месец декември. При тях не само уредите върху радиаторите са с дистанционно радиоотчитане, но и етажните собственици са се договорили с топлинния счетоводител да им бъдат засичани показанията всеки месец, съобщиха от Топлофикация София. На стотиците хиляди потребители, живеещи в останалите 11 600 от общо 14 300 топлофицирани сгради, фактурите отново ще бъдат прогнозни и може да се разминават с очакваната, според ползването им сума. Причината е, че прогнозните сметки са изчислени въз основа на прогнозния дял за всеки апартамент, определен след годишното изравняване според консумацията в жилището през миналия сезон.


"Сметките за парно ще бъдат по-високи заради тези от миналата година. Причината е, че въпреки свитото потребление делът от общото потребление автоматично се увеличава на онези, които са употребявали повече парно през 2012-2013 г., а са плащали по-малко", лъже нагло Топлофикация.


Три били основните фактора, които влияят на големината на сметката, ментосват парнаджиите. Първо, независимо от топлото време, част от клиентите може да са увеличили потреблението си. Второ, ако по време на годишното отчитане се окаже, че потреблението на клиента е било подценено през 2013 г., то сега е увеличен прогнозният му дял. Трето, възможно е в дадена сграда по-голяма част от клиентите да са се отказали от отопление, което веднага прави сметките им неизгодни.


По данни на най-големия топлинен счетоводител в София, средните сметки за декември трябва да бъдат по-високи с 30 лева спрямо тези от предишната година. Средните фактури за едностаен апартамент са 99 лева, за двустаен - 128 лева и за тристаен 159 лева.


А относно изчисленията, припомняме, че преди време Топлофикация София забави с около 6 месеца метрологичната проверка на част от топломерите в абонатните станции. Това стана ясно след доклад на Сметната палата за периода от началото на 2007 г. до края на април 2013 г. Съгласно заповед на шефа на Агенцията топломерите трябваше да бъдат отчитани през две години. Графикът се спазвал от Топлофикация, но беше нарушен през 2011 и 2012 г. и проверката тогава бе извършена с шест месеца закъснение. Така се стигна до абсурдната ситуация да мерят парното с непроверени топломери. „Забавянето на извършването на контрол поражда риск за неточно измерване на количеството топлинна енергия при потребителите“, алармираха тогава одитите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд