Свързани новини

22.01.2014 11:35

Всеки трети инвалид се жалва от ТЕЛК

Видян 1774 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки трети инвалид е подал жалба срещу ТЕЛК в някоя от пациентските организации в страната, в Министерството на здравеопазването или в съда. Това e установила проверка на „Монитор”. Хората масово се оплакват от излишно размотаване, чакане на преглед от комисия с месеци и бавене на решението за степен на инвалидност по 30 дори до 90 дни. Въпросните решения важат пред социалните за отпускане на пенсии или надбавки за инвалидност, безплатни лекарства, по-ниски такси за телефон, данъчни облекчения и места за паркиране.Лекарските комисии привикват всяка година дори хората с ампутирани крайници или тези с липсващи органи в резултат на вродени аномалии за преглед. 58-годишната Мария Д. от София претърпява истинско унижение, след като заради съпътстващо заболяване й се налага да отиде на ТЕЛК. Вместо да видят изследванията й и да я прегледат, лекарите я карат да свали протезата си и да се придвижва на един крак в кабинета, за да се уверят, че е инвалид. Това разказа Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб”, към която пациентката се е обърнала с жалба от грубото и подигравателно отношение на лекарите към нея.


Седемгодишният първокласник Иван И., който е роден без един бъбрек, а другият функционира с намален капацитет, е разкарван в продължение на няколко месеца с майка му между София и Сандански, където преди това е живял, докато ТЕЛК благоволи да издаде решение. Без него той не само че не може да получава социална помощ, но и не може да бъде записан на училище.


75-годишният Димо Енчев от Добрич обаче бие рекордите по чакане на решение. Тегобите му започват от 2005 г., когато получава инфаркт. След лечението в болницата го насочват към ТЕЛК. Там той внася документите си на 5 октомври 2005 г. Пациентът получава дата за явяване пред комисията едва за 25 септември 2013 г., като го карат да направи още куп изследвания. Степен инвалидност от 71% му е присъдена едва на 2 октомври м.г. От поделението на НОИ в Добрич му обясняват, че създадените преди няколко години лекарски комисии към ведомството имат право да обжалват решенията на ТЕЛК, ако имат съмнения за нередности. Ако обаче Националната експертна лекарска комисия потвърди решението на ТЕЛК, всички дължими суми ще бъдат платени със задна дата от издаването му.


Инвалидите с ампутирани крайници, както и хората с вродени аномалии да не минават на година-две задължително на ТЕЛК, а на период от 3-5 г. в зависимост от състоянието им. За такова изменение в наредбата, отнасяща се до териториалните експертни лекарски комисии, ще настояват пред здравния министър от пациентската организация „Заедно с теб”. От там ще искат още направленията за ТЕЛК да не бъдат в общия кюп на тези за хора с акутни заболявания, а отделно, за да не си ги спестяват джипитата.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог