Свързани новини

16.01.2014 15:30

Европейският парламент защити свободното движение в ЕС

Видян 1124 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес Европейският парламент гласува резолюция, с която призовава държавите-членки да спазват разпоредбите на договорите относно правилата за свободно движение в ЕС. Европейските депутати силно се противопоставят на позицията, възприета от някой европейски лидери, които призовават за промени и ограничения за свободното движение на гражданите.


Повод за тази резолюция са спекулациите, които в последните седмици лидери на крайно десни партии в Европа лансират с цел печалба на политически дивиденти. На 1 януари 2014 изтече седем годишния транзитен период за налагане на ограничения на пазарите на труда в други държави-членки за български и румънски работници. Това предизвика много негативни реакции от страна на лидери на крайно десни формации, както и от лидери на някои страни членки. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън каза, че ще иска по-строги правила и ограничаване на достъпа до пазара на труда, а в Германия се създаде специална комисия за имигрантите идващи от други страни-членки в ЕС, която да проучва твърденията, че те злоупотребяват със социалната система. С наближаването на европейките избори, обаче този въпрос се превърна в пропагандна тема и това може да доведе до превръщането на някои граждани в ЕС в изкупителни жертви.


    


Държавите членки имат социална отговорност да се борят срещу злоупотребите с техните социални системи, независимо от това дали те са извършени от техни граждани  или от граждани на други страни-членки, се казва още в резолюцията. Държавите-членки не трябва да дискриминират мобилните работници от ЕС като погрешно свързват правото на свободно движение за целите на трудова заетост с предполагаеми злоупотреби за социалната сигурност.


    


На вчерашния дебат в пленарна зала в Страсбург мнозинството от депутати, Европейската Комисия и Съвета защитиха основното правата на български и румънски граждани да пребивават и работят във всяка една страна-членка, без да бъдат дискриминирани. "Имигрантите са по-икономически активни от гражданите на държавата членка, в която работят", заяви комисаря по заетост и социални въпроси, Ласло Андор. " Свободното движение на хора не облагодетелства само тези, които се местят в друга страна членка, но и икономиката на самата държава.", добави комисарят по правосъдие Вивиан Рединг.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв