Свързани новини

15.01.2014 15:57

Мария Габриел: Европа трябва да продължи да бъде Европа на идеите и знанието

Видян 949 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският град Селеста подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.


В Европейския парламент в Страсбург беше открита съвместна изложба на Библиотеката на хуманистите във френския град Селеста и Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий” в София, представяща произведения с неоценима стойност, съхранявани в двете библиотеки. Изложбата бе организирана от българския евродепутат Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) под патронажа на Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.


Специални гости на събитието бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на гр. Селеста Марсел Боер, известният български писател Алек Попов и виртуозният музикант Теодосий Спасов.  Присъствието на председатели на политическите групи в Столичния общински съвет беше силен сигнал за единството по отношение развитието на културата в София, България и Европа.


Чрез великолепни снимки и оригинални културни шедьоври, обединени под мотото „Сподели София”, присъстващите усетиха миналото и настоящето на българската столица. Библиотеката на хуманистите в Селеста представи част от своите безценни писмени шедьоври.


При откриването на изложбата Жозеф Дол заяви: "Присъствието тази вечер на библиотеките на София и Селеста е много силен сигнал. Тази година е решаваща за бъдещето на Европа и е важно да утвърдим нашите ценности. Партньорството между Селеста и София е ярък символ в момент, когато някои се опитват да поставят бариери за българите в Европа”. Той определи изложбата като послание за укрепване на европейската идентичност, наблягайки на делото на един от най-известните хуманисти - Еразъм, вдъхновител на европейската програма „Еразъм”.


Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) изтъкна, че хуманизмът и ценностите, които му принадлежат, са в основата на съвместната експозиция. "Изложбата носи една обща европейска философия. Жаждата за знание, пътувания, обмен на идеи са елементите, които превръщат хуманистите в европейци преди времето им", заяви евродепутатът. Тя привлече вниманието към значението на културната и интелектуална динамика в Европа, подчертавайки, че стойността на завещаното ни минало зависи и от настоящите ни действия. „Нашата Европа трябва да продължи да бъде една Европа на идеи и обмен на знания. Точно това се илюстрира с тази модерна, европейска изложба”, наблегна Мария Габриел.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова презентира включените в изложбата творби, които отразяват богатството и различните аспекти на София, наследството и културните проекти за бъдещето. „Когато става въпрос за култура, не можем да говорим за малък или голям град. Тук става дума за институции, които осъществяват големи постижения, така както София и Селеста правят с тази изложба”, подчерта Фандъкова.


Присъстващите бяха приветствани и от известният български есеист Алек Попов, който се фокусира върху красотата и богатството на културата в Европа. Майсторското изпълнение на живо на виртуозния български музикант Теодосий Спасов вдъхнови събитието, което беше закрито с думи на благодарност от Дорис Пак, председател на Комисията по култура и образование в ЕП.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и