Свързани новини

13.01.2014 10:15

Украйна се вдигна в защита на пребит опозиционен лидер

Видян 1209 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 50 000 украинци се струпаха в центъра на Киев на фона на гнева заради побоя над бившия вътрешен министър Юрий Луценко, който стана опозиционен лидер, предаде AFP.


49-годишният член на кабинета на бившия премиер Юлия Тимошенко бе приет в интензивното отделение, след като бе атакуван от полицаи по време на малък протест в нощта на петък. Говорител на бившия вътрешен министър заяви, че той е получил около 10 удара по главата.


Най-малко 50 000 опоненти на украинския президент Виктор Янукович се събраха в центъра на Киев в неделя, съживявайки протестното движение след затишието покрай новогодишните празници, предаде "Ройтерс".


Масовите демонстрации на площад "Независимост" са продължение на уличните протести, които започнаха през ноември след решението на Янукович да се откаже от споразумение с Европейския съюз за сметка на по-тясно сътрудничество с Русия.


Демонстрациите в неделя идват ден след като полицията за борба с безредиците се опита да разпръсне протестиращи пред киевски съд, при което се стигна до сблъсъци и поне 10 ранени.


"Какви са следващите стъпки? Ще се борим... ще протестираме мирно", каза Виталий Кличко, опозиционен лидер и бивш световен шампион по бокс, пред събралите се хора, които развяваха националния флаг на Украйна.


"Днес властите използват милицията като оръжие, затваряйки устата на хората с палки", допълни той, като повтори призива на опозицията за предсрочни президентски избори. Ако вотът не бъде изтеглен напред, президентската надпревара трябва да се състои през 2015 г.


Друг опозиционен лидер, Арсений Яценюк, призова Запада да наложи санкции на високопоставени държавни служители, включително на вътрешния министър Виталий Захарченко, който по думите му е нарушил украинската конституция, като е позволил употребата на сила срещу протестиращи.


Комисията по външни отношения в Сената на САЩ ще проведе изслушване за Украйна на 15 януари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион