Свързани новини

14.01.2014 12:59

Хлябът поскъпва при по-дълга суша

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на пшеницата от новата реколта ще се повиши, ако продължи да няма сняг и нивите останат без влага. Това прогнозира Симеон Елазаров, изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ). В действителност реколтата ще бъде значително по-малка, ако няма валежи през тази зима, коментира за „Монитор” зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Радослав Христов. Той не се ангажира с цените, но гарантира, че при подобна ситуация добивите ще бъдат по-ниски. Зимата е период на влагозапасяване и това ще се отрази върху развитието на културите през май и юни. В еднометровия слой на почвата обаче няма много влага, защото досега не са паднали нито дъждове, нито сняг, коментира специалистът. Това ще се отрази и на пролетните култури слънчоглед и царевица, които ще имат нужда от влага, за да поникнат. Все още обаче сушата не се усеща, защото растенията не са във вегетация, каза още Христов.


Заради високите добиви през миналата година не само у нас, но и в световен мащаб, цените на зърнените култури буквално се сринаха. С 23 на сто поевтиня пшеницата у нас, в повечето европейски страни спадът е около 20 на сто, в САЩ и Франция намалението е с 14 на сто.


За първи път през 2013 г. Световното производство на зърно изпревари нивото на потреблението. Това се отнася не само за пшеницата, но също така за ечемика, царевица, слънчогледа и рапицата. 7 млн. тона преходен запас има при житото, което води до поевтиняване на тази стока. По последни данни на аграрното министерство на САЩ 711,4 млн. тона е общото световно производство на пшеница, което е с 55, 3 млн. т повече от предходната година. В момента цените на европейските пазари са сравнително спокойни, докато в САЩ отново има спад въпреки големите студове в страната. По предварителни оценки на специалистите посевите в Щатите няма да замръзнат заради големия слой снежна покривка и отново чакат добра реколта.


По прогнозни данни страните от ЕС са произвели 143,1 млн. тона, което е с 9,2 млн. тона повече от 2012-а. Над 50 млн. т е руската реколта, което е с 14 млн. т повече, украинците са прибрали 22 млн. тона, а в Турция – 18 млн. тона. Комшиите доскоро са били вносители на хлебна пшеница и купуваха голяма част от нашето производство, но сега дори ще се конкурираме на външните пазари.


Около 270 лева без ДДС е била цената на българската пшеница веднага след жътвата, по-късно нивата леко се повишават, защото спира агресивният износ от Русия и Украйна заради лошото време и невъзможността да се ползват техните пристанища.


През тази година зърното става най-търгуваната стока след енергоносителите на ССБ. Общият оборот е над 560 млн. лева, отчетоха от борсата и определиха 2013 г. като силна и успешна за борсовата търговия въпреки трудностите в страната. Оборотът със зърно е нараснал 3 пъти и това се дължи на търговците, които разчитат на открит пазар и почти няма износител, който да не се доверява на ССБ, похвалиха се от ръководството.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали