Свързани новини

08.01.2014 13:53

Георги Свиленски: Целта на промените в Закона за движение по пътищата е да намалим жертвите

Видян 1388 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Целта на промените в Закона за движение по пътищата, които искаме да направим е да намалим жертвите. Той трябва да бъде приет от хората на дискусии предварително, защото е в интерес на всеки един участник в движението по пътищата. Това заяви в ефира на Дарик радио, народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Георги Свиленски. Той припомни, че вече е била проведена една кръгла маса в НС, както и много неформални срещи, за да може да се изясни ситуацията към момента. По думите му в рамките на този месец се предвиждат още две или три кръгли маси по различните теми от ЗДП. "Те са необходими, за да може при  сформирането на работната група, която да напише закона, да е зададена посоката му и да се знае, какво се иска от крайния резултат", обясни депутатът.


Целта на глобите е да спират извършването на нарушения


Свиленски подчерта, че философията на закона, която трябва да залегне в него, е не глобата да бъде такава, че да не може да се плати, а такава, че участниците в движението по пътищата да спазват правилата. Той обясни, че самите размери на глобите, ще бъдат определени на по-късен етап. По думите му първо обаче трябва да се формулират отговорностите на шофьорите, пешеходците и на общините и държавата, като собственици на пътната инфраструктура. Според него само така ще се знае, кой носи отговорност за дадено нарушение. "Глобите трябва да са сериозни, но съобразени с доходите на гражданите и най-важното е събираемостта им. Трябва да има дискусия и по въпроса с какво да бъде съобразен размерът на глобата, защото има много практики", каза още Свиленски. Като примери той даде изчисляване спрямо минималната работна заплата, спрямо средните доходи в държавата, спрямо личните доходи или фиксирани.


Трябва да се увеличи глобата за каране в нетрезво състояние


Народният представител коментира, че трябва да се увеличи глобата за каране в нетрезво състояние, а при повтаряне на нарушението, да се отнема свидетелството за правоуправление. "С това нарушение не трябва да правим компромис. Лично за мен то е равносилно на опит за убийство", заяви Свиленски. Той обясни, че в Европа се забелязва намаляване на наказанията за нарушения, но когато е свързано с правилата за движение по пътищата, това е коренно противоположно. Като пример народният представител посочи Англия, където има "драконовски мерки" и Полша, която тази година приема пакет от закони с тежки наказания за нарушения за правилата за движение по пътищата.


 Трябва да се намери баланс между технологиите и човешкия ресурс


На въпрос дали ще се промени човешкият ресурс при събиране на глоби за сметка на технологиите Свиленски отговори, че трябва да се използва максимално напредъкът в технологиите и там, където може, те да се въведат. По негово мнение така ще се избегне субективният фактор. "Ние ще направим всичко възможно това да стане, без да има ощетени. Технологиите също допускат грешки и трябва да се намери баланса", заяви Свиленски. По думите му, причината КАТ да са затрупани със снимки и кадри е това, че са поставени много камери и те снимат всички. На въпрос дали записите от камерите трябва да се използват за установяване на повече нарушения, не само на превишена скорост, той отговори, че такива предложения са внесени от МС в НС със започването на дискусията. По негово мнение след като има техническа възможност е полезно това да се прави и така ще се намалят неправилните изпреварвания, движението в бус ленти. "Всички сме свидетели, че когато се завиши контролът, хората се научават и спазват правилата. Когато управляващите имат воля, могат да създадат работещи правила за движение по пътищата", заключи Георги Свиленски.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей