Свързани новини

07.01.2014 16:01

Погват големите търговски вериги

Видян 1439 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма част от търговски вериги не плащат данък печалба в България и третират неравнопоставено българските си доставчици спрямо чуждестранните. Затова с промени в законодателството държавата ще поиска от тях да имат еднакво отношение с доставчиците и с държавата. Това каза депутатът от БСП Румен Гечев, който е зам.-председател на парламентарната икономическа комисия.  


"По-голямата част от чуждите търговски вериги не плащат данък печалба, защото, видите ли, дълги години някои от тях работят на загуба - твърде подозрително", посочи депутатът от левицата. По думите му дружествата майки задължават българските си поделения да им връщат част от печалбата под формата на услуги или реклама, а някои не са дали и стотинка данък печалба в България, въпреки че тяхната нетна печалба е добра тук. В отговор на въпрос има ли информация колко пари излизат от страната, посочи, че има различни числа, но във всички случаи става дума за милиарди левове. "Твърдим, че българските доставчици са третирани неблагоприятно. Ще направим промени, които ще задължат веригите да ги третират еднакво - не само по отношение на търговската отстъпка, но и при сроковете за плащане", каза Гечев, който беше вицепремиер и министър на икономиката в кабинета Виденов. "Те са добре дошли в България, радваме се на вноса на качествени стоки и добрия избор, имат принос към бюджетните приходи чрез ДДС и акцизите, но да се отнасят еднакво с всички доставчици и към българската държава", обобщи Гечев и допълни, че "колкото повече печелят те, толкова повече трябва да печели българското общество и държава". Икономическият експерт на БСП увери, че "нямаме намерение да ги гоним, те са добре дошли, ако съблюдават българските закони". Посочи, че има утвърдени механизми за установяване на нарушенията, държавните органи правят ревизии и проверяват декларираните приходи и разходи. Освен това Гечев заяви, че управляващите нямат намерение да гонят чуждестраните инвеститори, а обратното - ще създават условия за привличане на нови.


Румен Гечев коментира и данъчната политика на кабинета, като заяви, че промяна в данъците тази година няма как да се случи. На този етап остава предложението хората със заплата до 340 лв. да получат обратно данъка върху доходите си, а останалите да плащат 10%. Управляващите могат да се опитат да убедят парламента в рационалността на прогресивното подоходно облагане, но въвеждането му няма да стане тази година, категоричен е Гечев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей