Свързани новини

06.01.2014 16:13

Мая Манолова: Евроизборите ще се проведат по новите изборни правила

Видян 1253 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма европейска директива или регламент, които да налагат ограничения по отношение на сроковете, в които трябва да се приемат новите изборни правила. Такова е и официалното становище на ЕК. Предстоящите европейски избори ще се проведат по новите изборни правила. Това заяви на среща с журналисти в централата на БСП, зам.-председателят на Народното събрание и председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс Мая Манолова. Тя обясни, че има внесен проект от КБ и предстои временната комисия да започне неговото разглеждане на заседание още от следващата пленарна седмица. "До края на февруари новият Изборен кодекс ще бъде окончателно приет, така че да имат възможност и партиите, и гражданите да се подготвят за европейските избори по новите изборни правила", категорична бе тя.


Манолова подчерта, че направените промени не са самоцелни и е крайно време изборите в България да се провеждат по един честен, демократичен и прозрачен начин. Според зам. - председателят на НС трябва да се даде възможност на повече политически субекти да се включат в европейската надпревара чрез облекчени условия за регистрация на кандидати, нови правила за предизборната кампания и за участие в медиите, които да дадат равен достъп на всички да бъдат представени пред гражданите. "Важно е участието на наблюдатели в абсолютно всички фази на процеса и граждански контрол", каза още тя. По нейно мнение трябва да има и преференция, която да даде възможност за реално преподреждане на листите.


Тя подчерта, че обсъждането и окончателното приемане на Изборния кодекс ще се случи с участието на гражданските организации, които ще се включат в заседанията на временната комисия още през следващата седмица и ще бъде създаден обществен съвет, който зорко да следи как се приемат новите изборни правила. "От това какви ще бъдат изборните правила зависи и авторитета на органите, които ще бъдат избирани. Надяваме се всичко това да мотивира хората да участват активно в предстоящите европейски избори", заключи Мая Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако