Свързани новини

05.01.2014 15:01

85,65% си останаха у дома за празниците

Видян 1198 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Огромната част от българите предпочетоха да си останат у дома за празниците. Това показват резултатите от национално представителна анкета на популярния сайт slava.bg, проведена от следобеда на 20 декември до следобеда на вчерашния ден. 697 души участваха в нея и от техните отговори излиза, че повечето са предпочели да си останат вкъщи или около дома си за Коледа и Нова година. Това са 597 анкетирани или 85,65% от всички.

Част от тези хора, освен около домашното огнище, изпроводиха 2013 г. и посрещнаха новата 2014 г. и по площадите. А 3000 софиянци бяха пионерите на нова мода – ЧНГ в мола. Най-големият търговски център в родината – Парадайс в южния столичен квартал Хладилника, просто остана отворен през най-дългата нощ. 

В околните квартали това се забеляза и по мощните фойерверки, които бяха доста по-впечатляващи от онези, осигурени от БНТ на площад Батенберг за казионното новогодишно тържество.

Моладжиите имаха на разположение няколко варианта за прекарването си в мола, сред които италианско и гръцко меню, световна премиера на филма „11:42”,   автентично кабаре и боулинг турнир, а кулминацията на нощта беше уникалният сет на тандема DJ Tarkan и V Sag, който продължи до 5 сутринта. Той събра и най-голяма тълпа – повече от 1000 фенове на електронната музика. За по-консервативните гости имаше специален балет, а за задушевната обстановка допринесоха живите изпълнения на международните звезди Лоренцо Флориньоти и Арис Костадину. Много от посетителите си тръгнаха с подаръци от магазините в мола, а всеки гост имаше възможност да провери какъв е късметът му от празничната новогодишна баница.

Звездите, начело с най-коментираната персона Николета Лозанова бяха на чалга в Найт Флайт, но немалко българи избраха зимните курорти – ако се вярва на данните от slava.bg става дума за 5,74 на сто. Според представител на мултиконцесионера на Боровец, 50% е ръстът на родни туристи в най-стария ски център, където снегът бе изкуствен, а повечето посетители останаха разочаровани. Сигурно по тази причина и приходите на хотелиерите и ресторантьорите не бяха високи по даннии на Института за изследвания в туризма. 88 милиона лева похарчиха българите за посрещане на коледните и новогодишните празници извън дома. Сумата е с около 8 % по-малко в сравнение с предишни години, а специално за заведенията спадът е с близо една трета – продадените куверти са с 30 на сто по-малко.

Повечето хора, които имат пари, отново избраха да ги похарчат в чужбина. Лондонският боксинг-дей 26 декември и следващите дни на големите намаления в британската столица привлякоха по традиция от последните години хайдамите, докато очакваният от поданиците на кралицата наплив на 1 и 2 януари от родни бачкатори просто не се състоя. Процентът на нашите хора, избрали чужбина за празниците 7,03 на сто обаче се дължи главно на потока от гостуващи на приятели, деца и внуци, забегнали да търсят по-добър живот зад граница. Голямата част от тях всъщност също са за графата „у дома”, защото си изкарват времето в къщите в странство на близки и роднини.

1,58% е нищожният дял на избралите топлите и нашето море за Коледа и ЧНГ. Екзотиката привлича най-богатия слой от обществото. По Черноморието немалко от традиционно организиращите новогодишни партита големи хотели този път останаха заключени, защото приходите не оправдават разходите, като с особена сила това важи за Златни пясъци. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби