Свързани новини

03.01.2014 10:05

Евтини заеми свалят цените на жилищата

Видян 1411 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Падането на лихвите по кредитите ще свали и разходите за покупка на имот. През 2014 г. цените на жилищата ще се стабилизират и се очаква сделките с недвижими имоти да се увеличат, прогнозира пред "Стандарт" Евгени Василев, управител на ArcoRealEstatе-България.


Според него двигател за повечето покупки ще са по-изгодните ипотечни кредити, които започват да предлагат банките, както и достигнатото добро ниво на цените на имотите.Тенденцията от изминалата 2013 г. за постепенно падане на лихвите по ипотечните кредити ще продължи и през новата 2014 г., категорични са банкери и финансисти. По този начин при запазване на цените на самите имоти покупката на жилище или офис с банков заем ще излиза по-изгодно. Не може да се очаква особено поскъпване на жилищните имоти, а по-скоро стабилизиране на сегашните нива, коментира Василев. Според него все още се наблюдава ограничено предлагане на качествени имоти на пазара, но се очаква през 2014 г. постепенно да се засили обемът на новото строителство.


През 2014 г. очакваме по-малко сгради да бъдат пуснати в експлоатация, но да бъдат издадени повече разрешения за стоеж, каза Василев. Той очаква и все по-голямо търсене на професионални услуги в сектора. Същата прогноза дават и от Фортън България. "И кредиторите, които влизат във владение на проблемни имоти, и новите инвеститори са наясно, че само професионалното управление може да запази и евентуално повиши стойността на активите. Тъй като за банките това не е основен предмет на дейност, те търсят компании за управление, които познават пазара и имат необходимия опит", казва Мая Балтаджиева, мениджър "Управление на имоти" във Forton. Според компанията през 2014 г. ще има възстановяване на пазарите на бизнес имоти, което ще бъде придружено с по-силен интерес към инвестиционните сделки.


"През 2013 г. наблюдавахме подобрение в повечето пазарни сегменти: по-висока заетост на качествените офис сгради при стабилни наеми експанзия на международните търговски вериги и продължаващи инвестиции в производства. Това са обективни причини да очакваме по-силен интерес към инвестиционните сделки през 2014 година", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. Според нея на пазара има все по-голям избор от висококачествени активи, които са подходящи за международни инвеститори, и е много вероятно подобни сделки да се сключат през тази година. Очакванията са през 2014 г. да има и повече сделки, продиктувани от свръхзадлъжнялост на отделни проекти или на техните инвеститори. "Българските купувачи ще останат активни в подобни случаи, особено в сектора на търговските площи", смята Лашова.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне