Свързани новини

20.12.2013 10:07

ГМО продукти без етикети по магазините

Видян 1309 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В голяма част от продуктите на българския пазар във всички магазини и супермаркети се съдържат ГМО култури, особено с царевична или протеинова основа, а още по-притеснително е, че потребителят не може да разбере това. Това каза Албена Симеонова от Българска асоциация "Биопродукти" в ефира на бТВ. "Опаковката трябва да показва, че има наличие на ГМО", категорична е тя.


От асоциацията настояват за големи етикети, които да посочват съдържанието на такива съставки в продуктите. Според Симеонова изискването за етикетиране масово не се спазва. Тя призова Българската агенция по безопасност на храните да изследва всички продукти по рафтовете в магазините и да наложи глоби за неизрядните производители.


Симеонова уточни, че става въпрос основно за вносни продукти, но в България също се извършва преработка и пакетиране на такива продукти. "Би трябвало контролът да се случва в страната производител. Ако този продукт е пристигнал в България, той задължително трябва да има етикет на български, а етикетът на български трябва да бъде съгласно българското законодателство - 25% от опаковката да показва, че съдържа ГМО, с големи букви, където може да ги прочете всеки", подчерта Албена Симеонова.


Не се правят и изследвания за контрол на допустимото съдържание на ГМО в продуктите. "В последните години от приемането на Закона за генномодифицираните организми имаме няколко такива сигнала, в момента работим по един такъв, няма да бъде много коректно, това е работа на МЗХ и Агенцията по храните да ги съобщи, но тези случаи трябва много широко да се разгласяват. Сигурни сме, че се злоупотребява в България, заради липса на контрол", заяви Албена Симеонова.


"Това, че не са етикетирани, не означава, че те не се контролират", отговори експертът от БАБХ Любина Донкова. По думите й, особено рискови са соеви и царевични продукти, а вторичните продукти от жизнения цикъл на животното – мляко, месо, яйца, те се считат за безопасни.


"Основният риск е, когато се спускат от трети страни. ЕС е много рестриктивен, но в държави като Чили, Бразилия, Китай, Канада и други процедурите за одобрение са различни, етикетирането също", отбеляза експертът от БАБХ.


Тя подчерта, че въпреки голямото количество научни статии и изследвания, освен алергенния ефект на някои продукти, няма доказателство за опасност за здравето от ГМО продуктите.


Обсъждат ГМО царевицата в Брюксел


Дали ще има нова одобрена генномодифицирана царевица в Европа предстои да стане ясно след обсъждане в Брюксел на среща на постоянните представители на страните-членки по околна среда и земеделие. България също ще участва в разговорите, като заявката на институциите е страната да гласува "против".


"В голяма част от случаите България е гласувала "въздържал се", но сега просто трябва да бъдем сигурни, че държавата, която е приела стриктното законодателство "не на ГМО", ще гласува и със своето категорично не. Категорично мнение "против" е важно не само за нас, но и за цялото население на Европа", категорична е Албена Симеонова от Българска асоциация "Биопродукти".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби