Свързани новини

18.12.2013 16:01

Вдигат жп билета за морето

Видян 1245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на билетите за влак няма да бъдат увеличени с изключение на линиите, които не са дотирани от бюджета - в посока София до морето. Това каза в отговор на журналистически въпрос днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от БТА.


Той обясни, че предстои обществено обсъждане за размера на увеличението на цените по търговските линии, което ще е през януари, но не от началото на новата година. Според министъра БДЖ се е справила много по-добре от очакваното, но конкретни финансови резултати за превозвача ще бъдат представени в началото на 2014 г.


Наскоро беше обявено, че всички цени на билетите на БДЖ ще поскъпнат с 5 на сто в началото на 2014 г.


Папазов и експертите му представиха напредъка в работата на Оперативна програма "Транспорт", размера на усвоените и договорени средства, както и приоритетите през 2014 година.


Завършен е проектът по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" за периода 2007-2014 година. От вчера е готов и новият проект за периода 2014-2020 г., обяви Папазов. Той каза, че проектът е в Министерския съвет и предстои изпращането му в Европейската комисия за одобрение. Очаква се до средата на следващата година да бъдат уточнени всички детайли по програмата и съгласувани с европейските партньори.


Вече е одобрена и модификацията на програмата, при която ще бъдат прехвърлени 122.1 млн. евро от приоритетна ос 4 (за морските и водните пътища) към приоритетна ос 3 (интермодалност), както и 20 млн евро от приоритетна ос 2 (пътна инфраструктура) към приоритетна ос 1 (железопътна инфраструктура).


"Средствата са крайно необходими, тъй като проектите, които трябва да се възползват от тези пари са в процес на изпълнение. Сред тях са проектите за разширение на метрото в столицата и за модернизацията на гарите в София, Пазарджик и Бургас", посочи Папазов.


Папазов каза, че е договорена почти цялата финансова помощ от 2 млрд. евро за изтичащия програмен период като разплатени са 1.1 млрд. евро, а 770 млн. евро са върнати в националния бюджет.


По правилата на ЕС за усвоени се смятат средствата, които вече са изплатени за завършилите проекти.


Рехабилитирани и изградени са над 218 км железопътни линии, построени и пуснати в експлоатация са над 140 км магистрали, обяви Папазов. Само за изминалата година са открити пет големи инфраструктурни обекта, предстои завършването на други осем.


Изпълняват се още 15 големи и ключови проекта, сред които жп линията Септември-Пловдив-Бургас, автомагистралите "Струма" и "Марица", както и столичното метро. По думите на Папазов това са


обектите с национално значение, които трябва да се завършат в срок.


ОП "Транспорт" е най-успешната, напреднала в усвояването на средствата програма, коментира министърът.


Министър Папазов отново подчерта, че новият приоритет в оперативната програма ще бъде железопътният транспорт, а съотношението между пътните и жп проектите ще бъде 50 на 50 процента. Разликата в сравнение с предишния период е даваният приоритет на по-екологичния по думите на Папазов жп транспорт.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей