Свързани новини

16.12.2013 12:01

728 000 българи живеят с 93 лева на месец

Видян 1361 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

728 хил. българи живеят средно с 1118 лв. на година, което прави по 93 лв. на месец. Това сочи Статистическият годишник, който се изготвя от Националния статистически институтСпоред официалната статистика 10-те процента от българите, които имат най-ниски доходи в страната, живеят средно с 93 лв. на месец, при среден доход на лице в България от 328 лв. месечно (3937 на година). В групата на най-бедните влизат клошари, безработни, хора от малцинствата, а често и пенсионери.


Причината за това е, че доходите се делят на всички членове на семейството и дори един човек да работи, ако заплатата отива за издръжката на няколко души лесно може да попадне в групата на най-бедните. Представителите на групата граждани с най-високи доходи у нас (10% от населението или 728 хил. души) разчитат средно на 786 лева на човек на месец (9443 лв. на година), сочат данните на НСИ.


Тук отново важи принципът на разделяне на доходите на цялото домакинство и един човек дори да има заплата над 2500 лв. след платени данъци, ако трябва да храни цяло семейство, ще изпадне от групата на заможните. Все пак трябва да се отбележи, че статистиката не може да отчете точно доходите и потреблението на няколкото хиляди българи, които печелят десетки милиони на година. Проблемът обаче не е само у нас, тъй като НСИ спазва статистическите стандарти на ЕС.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп