Свързани новини

14.12.2013 10:03

Перловска река става плаж

Видян 3395 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С плаж върху дървени скари край Перловската река София ще конкурира Париж с неговата Сена. Такава е идеята на "Никофоров Студио", откъдето предлагат коритото на реката да се запълни с вода. На дъното обаче ще има "надуваеми бентове", които може да се изпразват и прибират при проливни дъждове и много наноси.Повдигането на Перловска до нивото на пешеходните зони е предложение на почти всички архитектурни бюра, подали проекти за реновиране на тази част от столичния център. Така се разширява зелената площ за разходки, отдих, спортни и детски площадки. А архитектите са пуснали в ход фантазията си с множество водопади, допълнителни водни пространства и скални кътове. Пешеходни мостове пък свързват Княжевската и Борисовата градина.


Архитектурно студио А.Д.А. има смела идея - висяща пешеходна улица над реката от бул. "Граф Игнатиев" до "Орлов мост". Тя може да бъде изпълнена като монтажна стоманена конструкция с дървена настилка - достоен еквивалент на нюйоркската High-Line. Пешеходците ще се качват на нея по 6 моста в този участък. Отдолу трафикът ще бъде отпушен със зелена вълна и две нови светофарни кръстовища. В близост до Орлов мост срещу Княжевската градина пък се предлага издигане на парк-галерия за градско изкуство с панорамна тераса на покрива - идея, вдъхновена от парка MFO в Цюрих.


Бул. "Гурко" пред националния стадион да се превърне в обширен площад на спортната слава, предлага "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн". Музей на открито край Перловската река с композиции от римски и византийски находки е включен в проекта на "Амфион". От консорциум "Жорди Марсе Архитектес" имат идея частта от бул."Граф Игнатиев" до "Орлов мост" да се изгради на три нива, като реката съвсем се скрие. На най-долното ниво под земята да се направи паркинг, над него, отново под земята - търговски обекти и изложбено пространство, а на повърхността - градска градина с много зелени площи, детски площадки, зона за спорт и отдих.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и