Свързани новини

13.12.2013 12:40

Фалшифициране на протоколи са открити при определяне на победителя за публични дейности на парк „Персина” на стойност 200 000 лева

Видян 1465 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Европейската комисия  и Прокуратурата да проверят обществената поръчка за „Осъществяване на дейности по информиране и публичност при изпълнение на проект: “Устройство и управление на Природен парк „Персина” по оперативна програма "Околна среда". Една от фирмите-участници в процедурата „Бизнес ивентс” ЕООД открива нередности в изпратения им протокол. Оказва се, че той не е пълен и липсват мониви и обосновка за остраняването им на ниво отваряне на техническо задание. Протоколът е подписан и подпечатан и има щампа вярно с оригинала на всяка страница. Фирмата алармира директорката на парк „Персина” – инж. Стела Божинова за нередностите. Комисията подменя протокола, като изпращат нов с аргумента, че е допусната техническа грешка при преснимането и сканирането на документа. Оказва се, че новия протокол е подправен и на него липсват подписа, печата и щампата вярно с оригинала на всяка страница. Друг интересен момент е, че назначената комисия за обществената поръчка е без необходимите квалифицирани кадри. Липсва експерт по връзки с обществеността и медии. Комисията е съставена от Мария Панайотова, председател и ръководител на екипа по проекта с квалификация икономист, Светослав Калчев, член и юрист и Розка Матеева, член, счетоводител и финансист. Подобни нарушения са практика, когато става въпрос за печелене на обществени поръки с участието на дирекциите на природните и национални паркове и от една страна и неправителствените организации WWF България и „Зелени Балкани”. Всяка фирма, участваща в подобни конкурси, по правило се отстранява още в началния етап, за да се избегнат всякакви рискове при определяне на предизвестения победител. Поради подобни нарушения и нагласени поръчки Европейската комисия е замразила разплащанията по Оперативна програма „Околна среда” на стойност над 900 милиона евро.


Схемите са едни и същи. Свързани помежду си фирми да печелят обществени поръчки с предмет опазване на околна среда. Настоящият пример е с поръчката на Природен парк "Персина", по ОП "Околна среда 2007 - 2013", приоритетна ос 3 "Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие". Тази поръчка, осветена от медиите, на стойност 200 000 лева, е спечелена по традиционната за зелените организации практика за създаване на консорциуми, дни преди конкурса. Тук спечелилия участник е Консорциум „ГЕОСОФТ” ЕООД и „ИД ПТИНТ” ООД, с представляващ Мария Кехайова. Кехайова е особено приближена към кръга на Тома Белев. Докато той е бил директор на ПП ”Витоша” и настоящ председател на Асоциацията на парковете в България, тя е имала над 30 договора с него. Мария Кехайова стана известна и с участието си като ключов експерт на „Обединение Пирин 2014”, с ръководител Тома Белев, което участва в изработване плана за управление на НП „Пирин”. Въпросното обединение бе отстранено от съда, поради недостатъчна квалификация на експерта Мария Кехайова.


Въпреки че мандатът му е изтекъл още през 2008 година, Тома Белев продължава да е и председател на Асоциация на парковете в България, като е учудващо бездействието на Изпълнителна агенция по горите, които допускат директорите на природните паркове да са повече подчинени на Белев, отколкото на Агенцията. На практика природните паркове в България се управляват не от държавата, а от частната асоциация на Белев. Няма поръчка в природен парк, която да не е спечелена от фирми и неправителствени организации, свързани с Белев.


Наскоро бяха изнесени и факти, че WWF България на Весела Кавръкова и „Зелени Балкани” на съпруга й Тома Белев са спечелили нагласена поръчка за изработване Плана за управление на парк „Българка”, на стойност 553 000 лева. Преди дни Министерство на околна среда и водите упорито отново обяви конкурс, на стойност 3,5 милиона лева за броене на делфини в българската акватория на Черно море. Условията по търга отново са съобразени с възможностите на природозащитната организация „Зелени Балкани”, като в документацията има дискриминационни изисквания за други участници. Тома Белев е участник и в изработване на злополучния план за управление на НП „Пирин”, породил и толкова конфликти в последните години. Той беше и дългогодишен директор на парк „Витоша”, пример за некомпетентност, безотговорност и съзнателно пилеене на обществени средства без никакъв резултат. Многократно Министерство на околна среда и водите и Министерство на земеделие и храните са сигнализирани, че компания от няколко семейства еколози, превърнаха в професия печеленето на проекти, финансирани с европейски средства. Това не може да се случи без решаващото участие на чиновниците от двете министерства. Манипулирането на конкурсите е утвърдена практика, която очевидно не безпокои никого, въпреки протестите на специалистите, които очакват в тази сфера да има повече принципност и безпристрастност. Почти при всеки конкурс в пресата се появява конкретна информация за критерии и изискванията, предизвестяващи победителя. Крайно време е за решителна намеса в порочните практики за финансиране на дейностите по опазване на околната среда и биологично разнообразие. В България има много подготвени биолози и еколози, които трябва да имат достъп до европейско финансиране. Печеленето на нагласени обществени поръчки е измамна индустрия, утвърдила се през изминалите години, но не даваща резултати. Нито един проблем не е решен. Напротив те се умножават, а обществеността става все по-чувствителна към тях. Необходима е незабавна промяна в практиката на двете министерства и настояваме за повече прозрачност о обективност при финансиране на екологични проекти.


Необходимо е да се направи спешен преглед на спечелените обществени поръчки в областта на опазване на околната среда и биоразнообразие, да се включат освен поръчките, обявени от двете министерствата, а така също и от Дирекциите на националните природни паркове и РИОСВ, с поименно изброяване на спечелилите фирми и съответните суми.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв